Ce pericole ascund numele programelor care la prima vedere par interesante
Azi o să vă vorbesc mai detaliat despre partea negativă a domeniului IT și anume despre viruși precum și alți termeni care denumesc programe rău intenționate. Toate sunt create cu scopul de a produce daune în momentul în care sunt accesate.
Este valabil pentru toate dispozitivele care au acces la internet cum ar fi telefoane, laptopuri, tablete. Poate unii dintre voi le-ați auzit sau v-ați confruntat cu aceste „personaje negative”. Unele sunt mai cunoscute, altele sunt recent apărute pe piață.
Pentru cei cărora le sunt străine, acestea provoacă daune de la accesarea conturilor personale de socializare până la accesul în contul bancar.
Aceste fapte se întâmplă atunci când accesăm anumite site-uri nesigure sau deschidem vreo fereastră pop-up din aceea cu oferte imbatabile. De reținut este că în spatele lor sunt aceste programe care o dată instalate în sistemul tău informatic pot face ravagii.
Sunt două mari categorii: malware și viruși
Haideți sa discutăm pe larg despre fiecare în parte
Ce este malware ?
Malware este un termen comun în care sunt cuprinse toate tipurile de soft rău, nepăsarea cu care acționează, intențiile sau cum se distribuie.
În această categorie intră virușii, viermii, ransomware, spyware și altele.
Primul atac record cu virus datează din 1982 și a infestat sistemul computerizat al celor de la Apple IIe.
Având în vedere faptul că este un termen cu spectru larg, malware ar trebui folosit atunci când se discută despre o varietate de vulnerabilități.
Ce sunt virușii computerizați?
Un virus computerizat este o piesă dintr-un cod care se inserează singur în fișierele legitime existente și se multiplică singur prin ele.
Termenul a fost ales din pricina faptului că acționează asemenea celui biologic. Începe prin infectarea gazdei și pe urmă se împrăștie la toate formele cu care intră în contact. Se cunosc 3 tipuri comune de viruși computerizați:
- Virusul care infectează fișiere: o dată ce infectează programe sau fișiere ajunge să cuprindă cât mai multe computere posibil.
- Virusul Macro: acest tip de virus infectează programele care au compatibilități automatizate. In general infectează pachetul puternic Microsoft Office, aplicații cum ar fi Word, Excel, Outlook și Powerpoint.
- Virusul polimorfic: acest tip nou de virus acționează prin modificarea propriului cod pentru a evita detectarea, în timp ce infectează fișiere și macrocomenzi. Programele tradiționale antivirus care folosesc detectarea pentru a găsi virusul, pot fi ușor păcălite de acest tip. Doar cele mai noi și avansate programe software de protecție au eficiența de a le găsi.
Alte tipuri de Malware
Așa cum am menționat anterior, virușii de computer reprezintă doar unul din tipurile de malware. Mai sunt câteva mult mai obscure cum ar fi, viermi, ransomware, scareware, adware/spyware.
Viermii
Viermii sunt similari virușilor, cu excepția faptului că în locul infectării fișierelor legitimate, își folosesc propriile fișiere unice. Prin acestea se multiplică și le distribuie în rețeaua ta. Ei sunt și mai greu de identificat, deoarece cele mai multe dintre metodele de apărare antivirus caută fișiere care sunt atacate în mod obișnuit.
Viermii se bazează pe faptul că echipa IT nu a rezolvat toate punctele vulnerabile sau că furnizorul de soft nu le-a găsit prin urmare nu au o etichetă.
Diferența între viermi și viruși o face felul în care se multiplică, virușii au nevoie de ajutorul gazdei iar viermii acționează independent. Însă ambii provoacă daune și se multiplică foarte repede.
Ransomware
Este cel mai nou „personaj negativ” din peisaj. Acest tip de malware compromite sistemul, criptează datele – uneori chiar și cele din backup – iar apoi îți cer să le plătești o sumă colosală pentru a avea din nou acces la fișierele tale. Mulți dintre noi cunosc pe cineva care a experimentat atacurile acestora. Specific lor este faptul că te exploatează prin metoda înșelăciunii prin email, site-uri false și rezultate de căutare pe web false. În mod trist, mulți oameni sau chiar organizații, nu sunt pregătite la propriu pentru acest tip de atac. Ei sunt lăsați să plătească răscumpărarea în detrimentul recuperării datelor.
Scareware
Este un fel de frate vitreg pentru ransomware. Folosește metode similare pentru a obține acces la sistemul tău și apoi apelează la credibilitate. Acționează așa pentru a te speria să cumperi ceva de care nu ai neapărat nevoie sau încearcă să te șantajeze cu publicarea intimităților. O altă versiune folosită este cea prin care se trimite un email. Aici ți se spune că s-a preluat controlul asupra sistemului tău cât și asupra utilizării pornografiei. Ți se cere mită pentru a împiedica partajarea cu cei dragi.
O altă versiune în care acționează este faptul că îți trimite program antivirus fals. De obicei scareware poate fi ignorat în ceea ce privește amenințarea însăși, dar sistemul tău necesită o curățare de tot ce este dăunător.
Adware/Spyware
Acest tip de malware nu este la fel de dăunător ca și celelalte tipuri. Una dintre consecințele negative ar fi invadarea intimității. Adware și spyware se maschează în programe legitimate sau în programe de completare pentru browser. Pretinde că vă oferă o anumită funcție dar această funcție este furnizată de cele mai multe ori. Adevăratul scop este acela de a te exploata în scop de marketing.
De exemplu, schimbă reclamele care apar în browser-ul tău când navighezi pe internet și îți tot deschide ferestre pop-up care devin agasante. De asemenea va colecta informațiile personale și le va vinde la terțe părți în scopuri nefaste.
Malware doar pentru memorie
Această categorie este în creștere rapidă continuă, datorită faptului că este foarte greu de identificat. Nu înlocuiește nici măcar un fișier de pe computer. Operează în afara memoriei ce tranzitează computerul. Doar cele mai bune programe de protecție a punctelor sensibile îl pot detecta. Multe își iau fațada care o are un fișier când are nevoie de scanare.
Aceste tipuri de atacuri pătrund în sistem prin email-uri sau site-uri. Ele acționează pe ascuns prin operarea instrumentelor native care sunt perfect normale. Acest tip de malware va introduce și alte tipuri printre care sunt incluse scareware și ransomware. Poate fi foarte dificil de îndepărtat deoarece tu cureți noile tipuri de malware care le introduce. Acestea sunt doar „simptome” cu care te lupți, rezolvi una și apare alta.
Această listă acoperă majoritatea tipurilor de softuri rele și viruși , însă nu este completă.
Ce trebuie să rețineți voi de aici este următorul lucru: studiați-o cu atenție și dacă bănuiți ceva suspect, nu ezitați să apelați la un specialist în securitate cibernetică care vă poate ajuta în acest sens și anume să vă protejeze sistemul informatic.
În prezent a devenit indispensabilă protecția datelor, metoda folosită trebuie să acopere o mare parte sau chiar toate tipurile de malware.
Fi preventiv în loc să fi reactiv, este mai bine să ai instalat un program de scanare înainte de a fi nevoit să faci acest lucru.
Contactează-ne cu încredere, serviciile noastre sunt concepute pentru a vă ajuta!
Eroare: Nu am găsit formularul de contact.