Există o mulțime de lucruri care s-au schimbat de la inventarea internetului. Unul dintre acestea este modul în care efectuăm operațiuni bancare și ne accesăm conturile. Înainte trebuia să mergeți la o sucursală bancară locală pentru a face depozite și retrageri. Acum, puteți face o fotografie a unui cec și îl puteți depune de pe telefon.

Aproximativ 73% dintre oamenii din întreaga lume folosesc o formă de online banking cel puțin o dată pe lună. Oamenii nu au avut niciodată un acces atât de convenabil la conturi. Dar acest confort poate avea un cost.

În 2021, frauda de preluare a conturilor a crescut cu 90%. Fraudele cu conturi noi au înregistrat un salt uriaș de 109%. Pe măsură ce ușurința serviciilor bancare online a crescut, a crescut și criminalitatea cibernetică legată de bănci.

Dacă cineva îți sparge contul de Facebook, poate fi o adevărată pacoste. Dar, dacă un hacker vă sparge contul bancar, poate fi devastator. Poate însemna pierderi semnificative. Pierderi pe care s-ar putea să nu le puteți recupera de la instituția dvs. financiară.

În acest articol, vom analiza greșelile pe care le fac oamenii și care le pun în pericol conturile. Apoi, vom trece în revistă câteva sfaturi importante despre cum să vă protejați mai bine contul bancar.

Greșeli care permit infractorilor să vă acceseze contul

Nu activați autentificarea cu doi factori

Autentificarea cu doi factori (2FA) este un proces simplu, dar care are un efect puternic. Atunci când activați această setare într-un cont online, este nevoie de un pas suplimentar pentru a obține accesul. Acest pas constă, de obicei, în primirea unui cod de acces unic (OTP) prin SMS și introducerea acestuia la conectare.

Mulți oameni fac greșeala de a lăsa acest lucru dezactivat. Fie nu știu că există, fie consideră că este prea incomod. Dar dacă lăsați această setare dezactivată, este mult mai ușor pentru un actor rău intenționat să vă spargă contul.

Căderea într-o înșelătorie de phishing

Există mai multe tipuri de escrocherii de phishing care vizează serviciile bancare online. Infractorii cibernetici trimit e-mailuri care par să vină de la banca dumneavoastră. Aceștia promit chiar și rate incredibil de mici la cardurile de credit.

Alte înșelăciuni pot implica avertizarea dvs. cu privire la o activitate neautorizată a contului. Dar când faceți clic pe linkul de conectare, vă aflați de fapt pe o pagină falsă. Una concepută pentru a arăta exact ca site-ul normal al băncii dumneavoastră.

Acestea sunt doar câteva modalități prin care escrocii pot obține datele dvs. de conectare la serviciile bancare online. Odată ce le au, vor acționa imediat pentru a obține tot ce pot.

Utilizarea unor parole ușor de ghicit

Dacă parola contului dvs. este ușor de reținut, este, de asemenea, adesea ușor de ghicit. Folosirea unor parole slabe este o greșeală comună de care beneficiază mulți infractori cibernetici.

Unele dintre cele mai bune practici pentru parole includ:

  • Asigurați-vă că acestea au cel puțin 10 caractere
  • Includeți cel puțin un număr
  • Includeți cel puțin un simbol
  • Includeți cel puțin o literă majusculă
  • Nu le faceți personale (de exemplu, nu folosiți data de naștere, etc.).

Descărcarea aplicațiilor mobile nesigure

Troienii bancari sunt adesea ascunși în aplicații mobile malițioase. Aceste aplicații pot arăta ca ceva la fel de nevinovat ca un task manager. Dar, odată instalate, troienii bancari caută orice detalii pe care le pot găsi. Aceștia caută aplicații bancare și pentru portofel.

Conectarea la serviciile bancare online în timp ce vă aflați pe Wi-Fi public

O modalitate sigură de a vă dezvălui parola de online banking este să vă conectați în timp ce vă aflați pe un Wi-Fi public. Hackerii își petrec timpul în punctele de acces publice și spionează activitatea altora. Nu ar trebui să introduceți niciodată o parolă sau alte detalii sensibile atunci când sunteți conectat la un Wi-Fi public.

Sfaturi pentru îmbunătățirea securității bancare online

Activați autentificarea cu doi factori

Activați autentificarea cu doi factori în contul dvs. de online banking. Aceasta este cunoscută și sub numele de autentificare cu mai mulți factori sau verificare în doi pași. Potrivit Microsoft, aceasta poate bloca 99,9% din încercările frauduloase de conectare la cont.

Setați alertele bancare

Timpul este esențial atunci când un intrus vă sparge contul. Cu cât mai repede vă puteți notifica banca despre încălcare, cu atât mai bine. Ați putea reduce impactul asupra dvs. dacă contul dvs. ar fi blocat imediat.

Configurați alertele bancare prin intermediul serviciului dvs. bancar online. Acestea pot include lucruri precum alerte de sold scăzut și alerte de conectare.

Instalați un antivirus și filtrare DNS pe PC-ul și dispozitivul dvs. mobil

Este important să aveți un software antivirus de încredere pe PC și pe dispozitivul mobil. Mulți oameni nu se gândesc să își protejeze telefoanele în acest mod. Cu toate acestea, ei fac cumpărături online și efectuează operațiuni bancare prin intermediul dispozitivelor mobile.

De asemenea, este bine să folosiți un filtru DNS. Acesta este un filtru care vă protejează de accesarea site-urilor periculoase de phishing, blocându-le.

Faceți cursuri de formare în domeniul phishing-ului

Știți cum să identificați phishing-ul? Sunteți la curent cu cele mai noi escrocherii? Vă puteți face mai puțin vulnerabil dacă urmați niște cursuri de conștientizare a phishing-ului. Există multe dintre acestea gratuite online. De asemenea, ne puteți contacta pentru opțiuni de formare mai personalizate.

Faptul că știți cum să identificați phishing-ul prin SMS, e-mail și telefon vă poate ajuta să evitați să deveniți victima unei escrocherii.

Caută ajutor pentru a-ți proteja echipa de escrocherii

Există câteva soluții digitale cheie pe care le putem pune în aplicare pentru a vă menține echipa în siguranță în fața amenințărilor online. Sunați-ne astăzi pentru a programa o discuție despre securitatea online.

Articol folosit cu permisiunea The Technology Press.