Astăzi, vreau să vă vorbesc despre un subiect care ne privește pe toți în era digitală: securitatea parolelor. Întrebarea de un milion de dolari este: cât de repede ar putea un hacker să îți spargă parola? Răspunsul, așa cum veți vedea, depinde de multe lucruri.

Ce Înseamnă „Spargerea Parolelor”?

Înainte de a intra în detalii, să ne asigurăm că înțelegem ce înseamnă „spargerea parolelor”. Hackerii folosesc diverse programe și instrumente pentru a descoperi parolele stocate într-un sistem informatic sau transmise printr-o rețea. Cu ajutorul acestor programe, ei pot sparge parolele și pot accesa conturile voastre într-o chestiune de secunde, minute, ore, zile sau chiar ani, în funcție de cât de complexe sunt parolele voastre. Cu cât parolele sunt mai simple, cu atât mai repede un program de spargere a parolelor le poate descoperi și compromite conturile voastre.

Cât de Repede Pot Fi Sparte Parolele?

Acum că știm ce înseamnă „spargerea parolelor”, să vedem cât de repede pot fi sparte acestea. Conform security.org, parolele care au cel puțin o literă mare, un număr, un simbol și cel puțin 12 caractere vor dura cel mai mult pentru a fi sparte de un program de spargere a parolelor – security.org estimează 34.000 de ani pentru o parolă care include toate aceste criterii. Pe de altă parte, parolele care au 6 caractere sau mai puțin vor fi sparte instantaneu, chiar dacă includ o literă mare, un număr și un simbol.

Dacă parola voastră se potrivește cu criteriile din zona roșie, înseamnă că parolele voastre pot fi sparte instantaneu sau în câteva minute, ceea ce reprezintă un risc pentru securitatea voastră online.

Importanța Parolelor Puternice și Aleatorii

Din ceea ce am discutat până acum, este evident că utilizarea unor parole slabe, care nu respectă cele mai bune practici în materie de parole, le va face mai ușor de spart de către hackeri. Când urmați cele mai bune practici în materie de parole, capacitatea de a sparge parola devine mai dificilă datorită complexității și lungimii.

Cele mai bune practici în materie de parole includ:

  • Nu utilizați numere secvențiale (de exemplu, 12345)
  • Nu includeți informații personale (de exemplu, adresa de acasă)
  • Nu utilizați cuvinte din dicționar (de exemplu, „Câine”)
  • Nu reutilizați parolele pe mai multe conturi
  • Creați parole cu cel puțin 12 caractere

Cum Să Creați Parole Puternice Care Sunt Greu de Spart?

Deci, cum puteți crea parole care sunt aleatorii, puternice și dificil de spart de către hackeri? Iată câteva modalități:

Utilizați un Generator de Parole

Un generator de parole este un instrument care vă ajută să creați parole unice. Când utilizați un generator de parole, tot ce trebuie să faceți este să apăsați un buton și acesta va genera un șir unic de caractere în funcție de cât de lungă doriți să fie parola voastră. Aceasta este cea mai simplă soluție pentru a vă întări parolele, deoarece nu va trebui să le creați singuri. Bitwarden are propriul său generator de parole care este gratuit de utilizat.

Stocați-vă Parolele într-un Manager de Parole

Un manager de parole este un instrument de securitate cibernetică care ajută la generarea parolelor și la stocarea lor în siguranță. Managerul de parole Bitwarden stochează în siguranță parolele voastre și vă permite să le accesați pe orice platformă, de pe orice dispozitiv. Tot ce trebuie să faceți este să creați o parolă principală puternică și Bitwarden se ocupă de restul.

Asigurați-vă că Parolele Voastre au cel Puțin 12 Caractere

Chiar și atunci când utilizați un generator de parole sau un manager de parole, aveți încă opțiunea de a alege cât de lungi doriți să fie parolele voastre. Rețineți că parolele mai scurte de 12 caractere nu sunt la fel de sigure ca parolele care au cel puțin 12 caractere.

Împiedicați Spargerea Parolelor cu Bitwarden

Pe măsură ce tehnologia avansează, spargerea parolelor devine mai ușoară pentru hackeri. Este important să înțelegeți criteriile de urmat atunci când creați parole puternice, complexe și instrumentele pe care le puteți utiliza pentru a vă ajuta să le creați. Începeți o încercare gratuită de 30 de zile a Managerului de Parole Bitwarden pentru a vedea cum vă ajută Bitwarden să creați parole puternice și unice.