Importanța și utilizarea

Controlerele de domeniu (CD) sunt cruciale pentru a proteja securitatea rețelei, centralizarea datelor utilizatorilor și lansarea protocoalelor standard de securitate ale sistemului. În acest articol o să parcurgem funcțiile principale ale CD-urilor, importanța acestora dar și motivul pentru care MSP(Managed Service Provider) au nevoie de el și când anume.

Ce este un controler de domeniu?

Controlerul de domeniu este un server care rulează Active Directory al Serviciilor de Domeniu(AD SD). CD-ul este responsabil de cererea de autentificare din interiorul unui anumit domeniu. Organizațiile au de obicei un număr de CD, fiecare din ele având o copie al Active Directory(AD).

Toate acreditările de conectare la rețea sunt consolidate și susținute de controlerul de domeniu al Active Directory. Din acest motiv CD-ul este de nelipsit în gestionarea securității de rețea și menținerea securității identității utilizatorului.

Cele mai cunoscute exemple de Active Directory (din care CD-ul tău face parte) sunt Microsoft Active Directory(la sediu), Microsoft AzureAD(cu baze în cloud) pentru Windows și Samba pentru Linux.

Ce face un controler de domeniu?

Gândește-te la CD ca la un paznic de poartă care gestionează autentificarea utilizatorului, drepturile, autorizează utilizatorii și protocoalele de securitate din interiorul domeniului tău. Acest lucru se face folosind un Director Activ.

Autentificarea și validarea

CD-ul este responsabil pentru dreptul de autentificare al utilizatorului când încearcă să se conecteze la rețea. Validarea se face de obicei prin referințe încrucișate din informațiile contului cum ar fi un nume de utilizator și o parolă, în locul informațiilor înregistrate în Active Directory. Pe baza acestora va permite sau nu accesul la rețea.

Reglează permisiunile și accesul

Controlerele de Domeniu ușurează organizarea ierarhică a utilizatorilor bazându-se pe diferite nivele de drept. CD-ul supraveghează drepturile de acces ale unui utilizator din domeniul dumneavoastră. Prin folosirea lui Active Directory determină mai întâi dacă i se permite utilizatorului accesul la resursele din domeniu și apoi îi identifică drepturile și ce ar trebui să poată vedea sau accesa în interiorul rețelei tale.

Implementarea politicilor de grup

Folosind Controlerul de Domeniu, poți de asemenea să implementezi niște reguli pentru folosirea rețelei și protocoale de securitate.De exemplu:

  • Solicitarea unor parole unice sau complexe
  • Setarea lungimii minime sau alte solicitări pentru parole
  • Setează solicitări pentru când trebuie schimbată parola
  • Configurează rețeaua astfel încât utilizatorul să urmeze setările oriunde s-ar conecta
  • Permite accesul la servicii specifice rețelei anumitor utilizatori
  • Configurează toate computerele ca după o anumită perioadă de timp să se blocheze ecranul

De ce sunt importante Controlerele de Domeniu?

Furnizorii de Servicii Gestionate(MSP) nu ar trebui să treacă cu vederea importanța unui Controler de Domeniu. Ca protectori ai rețelei clientului și computerului, CD-ul stabilește cine primește acces și la ce anume.

Ce este un DA?

Active Directory(AD) este în esență o bază de date care conține toate informațiile despre utilizatorii și device-urile conectate la rețea. Gândește-te că este asemănător unui jurnal de bord care conține informații sensibile cum ar fi conturile utilizatorului, grupuri, contacte, date despre computer.

CD-ul este server-ul care activează AD. AD ușurează operațiunile CD-ului permițându-i autentificarea, validarea și accesul la resursele interne din rețea.

Un AD are trei părți: domenii, copaci și păduri.

Domeniul cuprinde grupul de utilizatori, computere și alte obiecte relative cu acestea. Domeniul este secțiunea din rețea unde toate obiectele compromise pot fi gestionate împreună.

Copacul unește mai multe domenii combinate.

Pădurea este o colecție de copaci (sau grupuri de domenii). De asemenea este o zonă cu securitate restrânsă, deoarece obiectele din interior nu pot interacționa doar dacă se creează „încrederea”.

Când au nevoie furnizorii MSP de Controlerele de Domeniu?

Ca MSP rolul tău principal este acela de a gestiona și de a face posibilă funcționarea rețelei clienților. Iată de ce și când anume are nevoie un MSP de un CD:

  • Simplifică activitatea administrativă
  • Centralizează controlul asupra setărilor și drepturilor utilizatorului
  • Asigură și amplifică securitatea datelor și rețelei clienților
  • Oferă o bază de date centrată pe acreditările clienților
  •  Crește posibilitățile de colaborare din cadrul domeniului

Cum ar trebui un MSP să asigure securitatea CD-ului lor

Având în vedere valoarea ridicată și riscul ridicat al CD și, prin urmare, AD, este absolut esențial să luați măsurile necesare pentru a-l proteja. Iată câteva strategii pe care le puteți folosi:

  • Limitarea accesului fizic și de la distanță la CD-ului
  • Pe cei virtuali trimiterea lor la gazde fizice dedicate
  • Implementarea unor protocoale dure de securitate, inclusiv procese riguroase de autentificare cum ar fi autentificarea cu mai mulți factori (MFA) și solicitarea unor parole unice sau complexe
  • Minimizarea vulnerabilității prin accesul la CD și AD doar la câțiva utilizatori
  • Asigură-te că CD-ul are în totdeauna spațiu liber și limitează-i serviciile pe care le rulează
  • Blochează accesul la internet pe CD
  • Rulați toate CD-urile pe cel mai recent sistem de operare

Concluzii

Furnizorii MSP vor cunoaște în totdeauna valoarea și vulnerabilitatea unui CD. De asemenea CD-ul îți face viața mai ușoară și îți oferă o rețea sigură care îți aduce pacea interioară. Tot ei sunt prima portiță a potențialilor infractori. Cu toate acestea este mai bine să fi în siguranță decât să îți pară rău.

Asigură-te că ai implementat măsuri riguroase de securitate pentru CD pentru a te bucura de toate beneficiile fără nici un risc.