Mediul cloud oferă o varietate de beneficii pentru business, productivitate, rapiditate în vânzări, gradație și reducerea costurilor.
Este mai sigur decât metoda prin aderare la sistemul și arhitectura locală.
Potrivit rapoartelor Microsoft 94% din instituții s-au ales cu multe beneficii de securitate după mutarea în cloud.
Hai să aruncăm o privire la regulile generale pentru a-ți face zona cloud sigură.
Nu uita de securitatea fizică
Dacă folosești un serviciu cloud public cum ar fi AWS, Microsoft Azure sau Google Cloud, cu siguranță ești familiarizat cu modelul de distribuire a responsabilității. Furnizorul tău este responsabil de securitatea fizică.
Aici este inclus hardware, facilități de trafic în rețea și soft-ul care funcționează în mediul cloud, în timp ce tu ești responsabil pentru aplicații, date, munca prestată și siguranța utilizatorului.
Securitatea fizică include servicii standard cum ar fi:
- scanarea biometrică
- supraveghere video sau urmărirea activelor
- control în interiorul clădirii, cum ar fi încălzirea și răcirea sistemului (păstrează temperatura ideală bunelor practici, detectarea și eliminarea flăcărilor).
Cum îți protejezi informațiile
Datele tale sunt un fel de bijuterii pentru atacatori. Ei caută tot timpul încărcări valoroase în cloud. Asigură-te că le criptezi atât în tranzit cât și în rest, astfel încât să nu mai poată accesa nimeni informațiile.
Poți să te informezi la rubrica de termeni și condiții a furnizorului pentru a fi sigur că datele private nu sunt vizibile în aplicație. Dacă nu ești mulțumit de condiții cum ar fi timpul de stocare a datelor sau cine le poate accesa de pe dispozitivele tale, contactează-i direct pentru a obține mai multe informații.
Parolele slabe sunt o problemă reală pentru securitatea în cloud. Acest mediu oferă mai multe puncte de acces în rețea decât erau înainte.
Un trafic mare în centrul de date oferă oportunități atacatorilor care pot acționa de pe o singură mașină a utilizatorului conectată la rețea. Asigură-te că furnizorul de securitate cibernetică îți oferă evaluarea riscului în cazul parolelor slabe folosite de utilizatori.
O altă variantă ar fi autentificarea cu doi factori și un proces intens de gestionare care îți oferă siguranța că soft-urile din cloud nu vor fi vulnerabile.
Securitatea bazei de date
Poți folosi VPC, un mediu cloud virtual privat, care îți permite să setezi propriile adrese IP (Internet Protocol) și căi de acces în rețea. De asemenea poți să întrebi furnizorul de software despre restricțiile în autentificare.
Un aspect important este permiterea activității utilizatorului doar de pe o anumită adresă IP. Cu VPC poți utiliza grupuri de securitate pentru anumite aplicații deschise în pagina web și altele în cloud care rămân inaccesibile.
Acest tip de setare hibrid poate fi avantajos pentru tine dacă datele și informațiile tale sunt protejate la nivel înalt.
Un furnizor IT sau un furnizor de servicii gestionate(MSP) trebuie să își asigure clienții că datele acestora sunt separate prin panoul de comandă.
Ia nișa în considerare
Nișa în care activezi joacă un rol important aici.
Astfel securitatea în mediul cloud diferă de la caz la caz.
La unii poate fi vorba de oferte de vânzare. La alții poate fi serviciul de acces regulat și control de la distanță.
Indiferent de situație, dacă ai suspiciuni în privința siguranței, contactează furnizorul IT.
Asigură-te că beneficiezi de bune practici în toate solicitările pe care le faci.
P.S. dacă ai nelămuriri și nu ai un furnizor cu care să colaborezi, ne poți contacta.
Suntem aici să te ajutăm.
[…] închiriate. Din ce în ce mai mult, backup-ul de date în afara site-ului echivalează cu stocarea în cloud pe bază de abonament ca […]