Da, ai auzit bine, chiar se poate monitoriza traficul pe internet de pe router.
Și o să îți spun și cum poți face acest lucru în următoarele rânduri.
So stay with me if you want to find out!
Iată cum te ajută un router
Dacă vrei să afli fiecare persoană de câte ori s-a conectat la router-ul tău și ce site-uri a accesat, ei bine trebuie să îți spun că nu se poate chiar așa.
Asta ar putea fi posibil doar în cazul în care router-ul tău este de ultimă generație și are aceste abilități încorporate. Cele mai vechi nu dețin aceste funcții.
Cu ajutorul router-ului poți să afli traficul pe internet de pe adresele IP care au fost conectate. Dacă te interesează să afli fiecare încercare de conexiune la rețeaua ta, poți să faci asta prin verificarea conexiunilor la firewall.
Ai nevoie de ceva mai mult de un router obișnuit pentru a face descoperiri amănunțite. Unul dintre aspecte ar fi istoricul browser-ului, respectiv fiecare site accesat. Este necesar un software special asemenea celui conceput pentru a controla accesul copiilor la internet.
O altă modalitate este aceea de a bloca site-urile, accesând setările router-ului.
Cum accesezi setările router-ului
Ca să accesezi istoricul, trebuie mai întâi să intri în setări. Don’t panic, nu e complicat, chiar dacă sună așa.
Mergi pe pagina cu setările router-ului. Pentru a începe pașii ai nevoie de adresa IP.
Dacă nu știi care este aceea, întreabă pe Google și îți va spune!
Următorul pas este să introduci datele de identificare ale acestuia. Dacă nici pe acestea nu le cunoști, router-ul fiind instalat de altcineva, poți găsi în actele de care a fost însoțit numele de utilizator și parola.
Le-ai aruncat din greșeală? Nu-i stres. Încearcă să le introduci pe acestea, sunt folosite la majoritatea router-elor:
Username: Admin sau admin
Parolă: încearcă o parolă oarecare sau 1234
Dacă nici o variantă nu pare să funcționeze, atunci soluția ar putea să ți-o ofere tot Google, ai putea găsi aici datele de identificare specifice modelului tău de router.
Dacă nici una din cele menționate mai sus nu ți se potrivește sau există posibilitatea ca cineva să fi schimbat datele de identificare pe care nu ți le amintești, tot ce îți rămâne de făcut este să resetezi router-ul. Asta înseamnă să reconfigurezi SSID-ul (Identificator de Set de Servicii) și parola.
Ia asta ca pe o oportunitate de a schimba numele de utilizator și parola în ceva mai complex și mai sigur, nu unul care poate fi ușor de ghicit.
Acum cred că ți-ai dat seama cum poți să te conectezi la router într-un fel sau altul
Să trecem la următorul pas!
Cum blochezi site-urile
După ce ai reușit să te conectezi cu succes pe pagina de setări a router-ului, trebuie să îți apară un buton „filtrare conținut”. Alegând această opțiune, îți va apărea o altă numită „blocare site-uri”.
În această secțiune poți introduce domenii sau cuvinte cheie din numele domeniului, care dorești să îl blochezi. Aici mai trebuie să găsești o opțiune care îți permite blocarea site-urilor tot timpul sau să programezi în ce perioadă să fie restricționate.
Dacă vrei să blochezi anumiți utilizatori la conectarea pe router dar în același timp să permiți altor utilizatori sau dispozitive să se conecteze, poți adăuga adrese IP care să nu fie restricționate.
Tu poți să vezi site-urile vizitate de pe router?
Pe scurt, da, însă depinde de tipul și vechimea este acestuia.
Vizualizând setările router-ului online, poți vedea ce adrese IP s-au conectat la rețeaua ta și când s-a întâmplat. Multe dintre acestea îți arată detalii cum ar fi site-urile accesate de pe fiecare adresă IP care a fost conectată.
O parte din router-ele noi apărute dau mult mai multe detalii legate de site-urile accesate, cum ar fi
- când au fost vizitate,
- paginile din același domeniu care au fost vizitate
- multe altele.
Dar repet, depinde de ce tip de router vorbim.
Ține minte că odată ce te-ai conectat la o rețea wireless, persoana care monitorizează traficul de internet, poate vedea ce cauți în online.
După cum ai putut reține, router-ele Wi-fi sunt de mai multe feluri. În funcție de cât de recent este apărut sau numărul de funcții deținute, îți poate oferi mai multe sau mai puține detalii care te-ar ajuta la monitorizarea traficului.
Dacă ai nelămuriri legate de cum poți face și tu acest lucru, nu ezita să ne scrii sau chiar să ne suni.
Noi suntem aici pentru tine și îți vom răspunde întrebărilor în cel mai scurt timp.
Pe curând!
Eroare: Nu am găsit formularul de contact.