Sau unul dintre oamenii din culisele numelui Intel

O mare parte dintre voi folosește sau a folosit la un moment dat un laptop.

Însă nu știu câți ați observat sigla de lângă tastatură.

Acum te uiți la ea, așa-i? ei bine te-am făcut curios.

Este vorba despre compania americană Intel. Fondatorii acesteia sunt Robert Noyce și Gordon Moore care l-au cooptat și pe subiectul nostru de azi, Andy Grove în anul 1968.

Andrew S. Grove(1936-2016), pe numele lui inițial Andras Istvan Grof s-a născut între vecinii noștri ungari, la Budapesta, într-o familie de evrei din clasa de mijloc.

Despre viață și carieră

A trăit aici până la vârsta de 20 de ani, moment în care a decis să-și ia zborul peste hotare. Inițial a ajuns în Austria, apoi în Statele Unite.

La scurt timp și-a schimbat numele în Andrew Steven Grove. A decis să își termine studiile urmând cursurile de la City College of New York. Perioada petrecută aici culminează cu întâlnirea viitoarei soții, Eva Kastan. Și dânsa era refugiată din Ungaria.

După absolvirea de la City College, cuplul s-a mutat în California. Aici Grove a urmat cursuri la Universitatea Stanford. S-a concentrat pe mecanica fluidelor și a obținut doctoratul în doar trei ani. 

Munca asiduă a lui Grove și mintea sa ascuțită și creativă i-au adus o reputație de strălucire. I s-au oferit slujbe la companii americane de elită în tehnologie. A ales să lucreze pentru Laboratorul de Cercetare Fairchild Semiconductor.

Aici a lucrat ca cercetător alături de Noyce și Moore. Cei trei au părăsit laboratorul în aceeași zi și au înființat ceea ce azi se numește Intel Corporation.

Primul microprocesor lansat de companie a apărut în anul 1971 și poartă denumirea de 4004. După anul 1975 compania a dezvoltat modelul de procesor 8088 care a fost ales de IBM pentru o serie de computere produse în masă.

Grove a jucat un rol când s-a negociat folosirea exclusivă de microprocesoare Intel pentru viitoarele computere ale mărcii IBM.

În timpul carierei petrecute în companie a ocupat poziția de președinte (1979), CEO (1987) și președinte și CEO (1997) al acesteia.

Grove IT-ist și autor

Pe lângă tehnologie, Grove a fost și autor.

S-a stins din viață la vârsta de 79 de ani în California însă a lăsat în urma lui peste 40 de lucrări tehnice printre care și câteva cărți.

Prima lui carte se intitulează Physics and Technology of Semiconductor Devices lansată în anul 1967 și a fost utilizată în multe universități de top.

Swimming Across este o autobiografie despre viața lui.

Alte titluri destinate zonei de business sunt: One on one with Andy Grove,  High Output Management și Only the paranoid survive.

De asemenea a fost și profesor pentru cursuri postuniversitare de fizică computerizată la Universitatea Berkeley, California precum și la Stanford Graduate School of Business. 

În anul 1997 a fost numit „omul anului” de către revista Time.

Am ales să închei acest articol cu un citat de-al lui Andy care spune așa: „Când am venit la Intel, m-am speriat de moarte. Am lăsat o slujbă foarte sigură în care știam ce fac și am început să conduc R&D pentru o afacere nouă într-un teritoriu neîncercat. A fost terifiant.”

In viață tu alegi dacă riști sau nu.

Poți pierde sau poți câștiga, însă și dacă pierzi câștigi cunoștințe.

Trebuie doar să știi cum să le folosești pe viitor.

Pe curând !