Discuția de azi este despre backup-ul în cloud și cel local, respectiv avantajele și dezavantajele acestora.

În funcție de nevoi fiecare companie își alege opțiunea cea mai potrivită.

În următoarele rânduri le voi descrie pe rând pentru a le înțelege mai bine beneficiile.

Ce este backup-ul în cloud?

Backup-ul în cloud implică copierea datelor printr-o rețea pe un server extern de obicei susținut de un furnizor de servicii.

Furnizorul de backup în cloud taxează clientul în funcție de elemente precum capacitatea, lățimea de bandă, numărul de utilizatori și pierderea.

Regula de backup 3-2-1 informează companiile că ar trebui să aibă trei copii ale datelor, pe două medii diferite, unul din ele să fie în afara locației.

Backup-ul în cloud este de bun augur date fiind aceste cerințe. Datele sunt externe și sunt considerate ca un alt mediu de stocare pe lângă hardware-ul tradițional bazat pe disc.

Printre opțiunile de backup în cloud se numără backup-ul direct pe un cloud public, cum ar fi AWS sau Microsoft Azure sau backup-ul în cloud privat al unui furnizor.

Cea mai nouă variantă de backup cloud-to-cloud include backup-ul datelor care provin din cloud, în aplicații precum Salesforce și Office 365, pe un alt cloud.

Folosirea mai multor cloud-uri este o tendință recentă de cloud computing și companiile au nevoie de backup și pentru acest tip de platformă.

O companie poate alege să facă backup direct în cloud. Dar în funcție de cantitatea de date, acest proces poate dura mult într-o rețea.

Backup-ul hibrid în cloud marchează o altă tranziție între folosirea backup-ului tradițional și cloud.

De exemplu, un dispozitiv NAS de la site-ul principal are rolul de țintă de backup local și sincronizează fișierele pentru care s-a făcut backup în cloud.

În acest caz, compania ar putea folosi dispozitivul NAS pentru restaurare rapidă când este necesar. De asemenea poate folosi backup-ul în cloud în cazul în care centrul de date principal este disfuncțional.

Avantaje și dezavantaje

Per ansamblu backup-ul în cloud oferă un nivel suplimentar de protecție fără a împovăra prea tare personalul.

În timp ce backup-ul în cloud este un mod clasic de protecție a datelor cu multe avantaje, acordă atenție și dezavantajelor pentru a te asigura de acoperirea companiei.

Unele avantaje pot fi considerate dezavantaje în unele situații.

Iată câteva beneficii:

Costuri reduse de intrare

Procedura de backup în cloud, mai ales la început, este o formă ieftină de protecție a datelor. Dispozitivele de stocare locală de backup pot costa mii de dolari. Costurile în bani și timpul de configurare a backup-ului în cloud sunt minime.

Accesibilitate la scară largă

Copia de rezervă din cloud poate fi accesată de pe orice dispozitiv conectat la internet, care este foarte utilă când site-ul principal al unei companii este oprit. Accesarea unei cantități mici de date este un proces rapid.

O serie de caracteristici de securitate

Produsele de backup în cloud oferă o gamă de caracteristici pentru siguranța datelor.

Scalabilitate ușoară

Stocarea în cloud este nelimitată în esență. Companiile pot adăuga din doar câteva click-uri această funcție. În schimb backup-ul local necesită achiziționarea și configurarea unei piese fizice de hardware.

Gestionare simplă

Gestionarea backup-ului în cloud necesită mai puțin timp și efort în general decât backup-ul local, însă depinde de nevoile și solicitările fiecărei companii. Companiile trebuie doar să își de-a acordul de a lăsa gestionarea în mâinile unui furnizor de servicii.

Recuperare facilă în caz de dezastru

Dacă există vreo defecțiune sau are loc vreun eveniment cu pierderi de date la site-ul principal, companiile pot trece ușor la serviciul de recuperare în caz de dezastru bazat în cloud(DRaaS).

Pe lângă acestea avem și câteva posibile dezavantaje:

Costuri acumulate

o cantitate mică de date implică costuri mici dar o cantitate mai mare de date stocate o perioadă lungă de timp crește constant costurile.

Latența

Cloud-ul poate avea latență, mai ales dacă mai mulți utilizatori încearcă să acceseze aceleași date în același timp sau dacă o companie încearcă să scoată un volum mare de date din cloud.

Probleme de securitate

Unele companii încă sunt îngrijorate cu privire la siguranța datelor în cloud. Drept urmare, este importantă confirmarea produsului de backup în cloud. Acesta are toate elementele necesare securității, cum ar fi criptarea end-to-end.

Restaurări lente și costisitoare

În timp ce DRaaS este rapid și eficient, restaurarea efectivă a datelor din cloud poate fi un proces lung și costisitor, în special dacă sunt implicate volume mari.

Ce este backup-ul local?

Backup-ul local, uneori denumit tradițional, este o formă îndelungată pentru backup-ul datelor al site-ului principal al unei companii. Companiile folosesc de obicei hardware pe disc pentru acest backup.

Software-ul de backup gestionează copierea datelor pe hardware. Uneori acel soft este integrat cu hard-ul sau rulează separat.

Caracteristicile de reducere a datelor cum ar fi deduplicarea, scade cantitatea de date pentru care se face backup pe disc.

Banda a fost cel mai folosit mediu de backup înainte ca discul să o înlocuiască la începutul anilor 2000.

În procesul de backup pe bandă, compania mută datele într-un cartuș care se află într-o bibliotecă.

Companiile mai folosesc banda și azi de obicei pentru imuabilitate, protecție offline împotriva ransomware și a altor atacuri cibernetice sau pentru arhivarea pe termen lung.

Ultima versiune a LTO-8 oferă o capacitate comprimată de 30 TB pe cartuș.

Banda este o altă opțiune de dispozitiv de stocare care ajută la îndeplinirea regulii 3-2-1 de backup a datelor.

O altă opțiune pentru backup-ul local este hard disk-ul extern sau unitatea de memorie. Aceste dispozitive sunt de obicei folosite de companiile mici. Reprezintă o formă mai simplă de backup care implică mutarea datelor pe unitate.

În mod normal această formă de backup ar trebui să fie doar o parte din strategia de backup a companiei.

Avantaje și dezavantaje

Companiile trebuie să ia în considerare nevoile de protecție a datelor atunci când compară cele două opțiuni de backup, local și în cloud.

Mai jos las câteva avantaje ale celui local:

  • Accesibilitate la fața locului– nu devine mai accesibil, doar dacă ai datele de backup pe site-ul principal. Backup-ul pe disc este continuu de obicei pe tot parcursul zilei, astfel încât utilizatorul să poată reveni la un anumit punct.
  • Viteza– discul este rapid pentru operațiuni de recuperare și backup.
  • Control de securitate– compania are mai mult control asupra backup-ului local decât asupra datelor care sunt gestionate de un furnizor.

Printre dezavantaje se numără:

  • Costul inițial ridicat – costul hardware-ului ridicat în comparație cu pregătirea unei platforme cloud. Discurile sunt scumpe iar adăugarea lor s-ar simți la buget. Durata de viață și durabilitatea discului necesită ca acesta să fie înlocuit din când în când.
  • Dificultăți de scalabilitate- procesul de adăugare a spațiului în plus este lung și necesită multă muncă. Compania trebuie să achiziționeze spațiul și apoi să îl instaleze.
  • Întreținere ridicată- necesită personal dedicat gestionării și menținerii acestuia. Atunci când compania folosește cloud computing, departamentul IT se poate concentra pe alte sarcini importante pe lângă întreținerea backup-ului.
  • Probleme de securitate- dacă centrul principal de date este atacat cibernetic, compania ar trebuie să aibă o copie a datelor externă, fie pe bandă fie în cloud.
  • Probleme de recuperare după dezastru- dacă se întâmplă un dezastru la site-ul principal, backup-ul local nu ajută. Cu toate acestea, dacă compania a mutat câteva benzi extern, acele copii de rezervă sunt foarte valoroase la recuperarea după dezastru.

Comparație între backup-ul în cloud și cel local

Sarcinile de lucru bazate în cloud au cunoscut o creștere uriașă a popularității. Nu doar că vânzătorii consacrați adaugă mai multe aptitudini în cloud dar apar și noi furnizori de stocare în cloud și backup.

Simplitatea și amploarea cloud computing-ului pot oferi o soluție de backup pentru companiile care au nevoie de protecție.

Cu toate acestea furnizorii de backup local nu stagnează. Viteza discurilor continuă să fie din ce în ce mai rapidă și capacitatea de stocare pe bandă este în creștere.

În plus dacă o companie a folosit backup local o perioadă lungă de timp, ar fi o povară să treacă la cloud. Departamentul IT și directorii ar trebui să își pună câteva întrebări legate de o astfel de mutare.

Una ar fi dacă are sens din punct de vedere operațional și financiar și dacă ar trebui să ia în considerare o migrare parțială păstrând o parte din backup-ul local.

Multe companii, în special întreprinderile folosesc o combinație de backup local și cloud. Fișierele din backup local pot fi mai recuperate mai repede. Dar cloud-ul oferă acea locație externă în cazul unui dezastru la centrul de date.

Backup-ul local necesită mai mult timp de gestionare internă.

Indiferent ce variantă de backup ați alege pentru companie trebuie să luați în calcul atât avantajele cât și dezavantajele. Dar mai ales să fiți atenți la necesități.

Dacă nu sunteți siguri de ce decizie să luați, o consultanță cu cineva specializat în domeniu ar putea clarifica lucrurile.

Noi suntem aici pentru voi!

Stay safe!

Eroare: Nu am găsit formularul de contact.