Educația joacă un rol important în viața noastră, tocmai de aceea s-au înființat grădinițe, școli, care din primăvara lui 2020 și-au mutat cursurile în mediul online pentru ca sănătatea copiilor să fie protejată.

Astfel copii de toate vârstele au fost mult mai expuși decât înainte amenințărilor de pe internet. Excepție sunt cei mici care au participat la aceste cursuri supravegheați de părinți.

Mediul digital este plin de pericole în mod constant. Educația s-a desfășurat și continuă și azi în unele locuri pe diverse platforme. Zoom, Google meet, Microsoft Teams sau Skype sunt cele mai utilizate. Trebuie să fim foarte atenți de unde le descărcăm deoarece au fost descoperite mai multe versiuni neautorizate ale acestora care nu sunt altceva decât malware.

Hackerii targetează aceste platforme prin atacuri cibernetice.

Studiile arată….

Un studiu făcut de cei de la Check Point Research (CPR) în luna august 2021 arată faptul că sectorul educațional din India a fost cel mai afectat de aceste atacuri în comparație cu alte industrii. S-au înregistrat în medie 5196 de atacuri pe săptămână.

O să vă exemplific pentru a înțelege mai bine despre ce vorbesc: în timpul cursului de chimie pe Zoom de la o școală renumită din Bangalore a apărut o fereastră pop-up cu conținut pornografic, iar persoana care a distribuit această reclamă a încercat să-i mituiască prin acele materiale.

Cele mai folosite metode

Există un număr destul de mare de metode pe care hackerii le folosesc în sectorul educației.

Hai să vedem câteva dintre ele:

  • Falsificarea emailurilor
  • Aplicații care conțin fișiere malware
  • Ingineria socială
  • Hărțuirea cibernetică
  • Metode de protecție cibernetică
  • Identitate furată
  • Fraudă la locul de muncă
  • Fraude bancare
  • Memoratorul de chei pentru date
  • Sms-uri false
  • Apeluri falsificate
  • Modificarea pozelor
  • Spargerea profilului
  • Jocurile online

Riscurile de securitate din acest domeniu sunt foarte mari din nefericire, însă până la noi reglementări este singura variantă de a continua cursurile pentru o parte din școli.

Cu toate că mulți părinți nu sunt de acord ar trebui să luăm în considerare câțiva factori care ne vor ajuta să ne schimbăm perspectiva.

Hai să vedem în continuare:

Școala acasă ar trebui văzută ca o alegere pozitivă

Echilibrul dintre grija pentru copil și modalitatea prin care acesta învață este foarte important. Aceasta funcționează doar atunci când se ține cont de nevoile copilului și este privită ca o variantă pozitivă pentru el.

Copilul are mai multă siguranță decât la școală

Părinții sunt mai puțin stresați în privința copiilor pentru că nu mai există riscurile din exterior și nu mai trebuie să își facă griji din punctul de vedere al supravegherii.

O parte dintre părinți ar putea opta pentru un sistem de învățare hibrid

Odată cu avansarea tehnologiei și posibilităților în mediul online părinții care aleg școala acasă ar putea să-și dorească să-și trimită copii și fizic la școală. Acest lucru este permis sub îndrumarea guvernului și de obicei această întrebare vine din partea școlilor.

Este nevoie de o discuție înainte de a scoate un student din mediul său

În spatele alegerii părinților pentru școala făcută acasă ar putea fi un anumit număr de motive. Interesant este faptul că o parte dintre ele pot fi rezolvate dacă părinții colaborează cu școala. Iată câteva dintre ele:

  • Sistem școlar nesatisfăcător
  • Bullying (hărțuire și intimidare)
  • Lipsa dorinței sau incapacitatea copilului de a merge la școală
  • Nevoi educaționale speciale care nu se întâlnesc în sistemul școlii

Desfășurarea activității nu ar trebui oprită

Ceea ce este clar este faptul că școlile nu ar trebui să pună presiune pe familie pentru a trimite un copil să facă școală acasă din cauza unor motive precum comportamentul, prezența sau preocupările trimise sau academice. Părinții au tot dreptul să informeze autoritățile locale dacă sunt presați din aceste cauze.

Prevenim, mai bine decât să tratăm

Sectorul educațional are multe riscuri însă nu par să fie alternative. Unii și-au luat măsuri de prevenire dar încă se află în pericol și se confruntă cu diverse situații prezente sau din trecut.

Însă măsurile de siguranță și prevenire nu sunt doar blocarea site-urilor sau monitorizarea excesivă a internetului și nici măcar restricțiile online sau folosirea limitată a internetului. Cea mai bună protecție pentru toate intimidările digitale pentru copii este simplificarea accesului la internet, protejarea intimității, încurajarea individualismului și să te asiguri că pot să identifice riscurile posibile și știu ce să facă în privința lor.

De asemenea este de bun augur instalarea unui program antivirus, care analizează siguranța aplicațiilor pe care le instalăm, protejându-ne de programe malițioase.

Dacă ai nevoie de ajutor, ne poți contacta, suntem aici pentru tine.

Nu lăsa pe mai târziu, în asemenea situații poate fi prea târziu.

See you soon, stay safe!

Eroare: Nu am găsit formularul de contact.