Vă aminteam în articolul trecut despre MDM, un serviciu folosit de furnizorii MSP pentru a monitoriza dispozitivele pe care le putem lua cu noi. În această categorie intră tabletele, laptop-urile și desigur smartphone-urile, fără de care nu ne putem lipsi.

Are o mare importanță în ceea ce privește securitatea corporației. În ce privește angajații, ei bine le crește productivitatea, pentru că își pot desfășura activitatea de oriunde atâta timp cât au o conexiune la internet.

După cum bine știți, smartphone-urile au foarte multe funcții care ne permit să facem multe lucruri. De la crearea de documente în microsoft office, comenzi de livrare a mâncării și chiar operațiuni bancare. Acestea din urmă implică folosirea unor informații critice care trebuie protejate, pentru a nu deveni victima unui furt de date.

Dar să vedem în ce constă acest serviciu.

Ce este

Prescurtarea MDM vine de la Mobile Device Management.

Atunci când este folosit de companii au asigurată monitorizarea, gestionarea și securitatea dispozitivelor pe care este activat, astfel încât datele firmei sunt în siguranță.

Dispozitivele mobile sunt concepute în așa fel încât să fie ușor portabile.

În contextul muncii acesta este un mare avantaj, angajații putând să lucreze de oriunde. Pe de altă parte pot expune compania la scurgeri de date, incidente de acces neautorizat la date și riscuri mari de securitate. Telefoanele sunt mai predispuse la furt, pierdere sau interceptate de hackeri.

MDM ajută la creșterea securității companiei prin implementarea unor politici standard de securitate pe dispozitivele afiliate companiei de către MSP.

BYOD

BYOD vine de la Bring Your Own Device, vorbim despre asta când angajații își folosesc propriul telefon în scop de serviciu. Este preferat în rândul angajaților tineri. Pe o parte salvăm bani iar pe alta ne alegem cu o vulnerabilitate de securitate în plus.

Ce face MDM?

În linii mari MDM se referă la achiziționare, implementare, gestionare și suport pentru toate dispozitivele mobile dintr-o corporație. Acoperă un număr mare de funcții cum ar fi:

 • Înregistrarea dispozitivului
 • Securitatea totală a dispozitivului
 • Izolarea datelor pentru anumiți utilizatori
 • Securitate pentru email pe dispozitive
 • Securitate pentru documente
 • Securitate pentru aplicații
 • Securitate pentru browser
 • Setarea unor reguli standard uzuale pentru intensificarea securității
 • Configurare standard a dispozitivelor corporației
 • Catalog standard de aplicații
 • Actualizări pentru echipamente, politici și aplicații
 • Configurarea setărilor pentru Wi-fi și VPN
 • Monitorizarea activității utilizatorului
 • Reglarea și monitorizarea performanței echipamentului
 • Detectarea și stabilirea problemelor tehnice
 • Stocarea informațiilor despre dispozitive
 • Securizarea dispozitivelor care au fost furate sau pierdute
 • Gestionarea accesului și identităților

Ce importanță are MDM

MDM este centralizat pe optimizarea funcțională a diverselor dispozitive a unei companii, precum și asigurarea securității maxime. Este creat în așa fel încât să simplifice gestionarea dispozitivelor.

Prin MDM, furnizorii MSP pot reduce riscurile de securitate cibernetică prin acțiunea de monitorizare, control și protejare a datelor de pe toate dispozitivele din rețea.

De o importanță colosală este și faptul că MDM oferă angajaților abilitatea de a administra utilizarea dispozitivelor care conțin date critice.

Unul dintre cele mai mari beneficii ale sale este eficiența și simpla utilizare.

Iată și alte motive importante pentru MSP:

 • Salvează timp prin automatizarea operațiunilor repetitive
 • Personalizează politicile firmei pentru a vă simplifica fluxul de lucru
 • Implementează politici generale pentru a amplifica eficiența
 • Te asigură repede că toate dispozitivele gestionate sunt compatibile cu legislația
 • Nu necesită implementarea unui utilizator final în gestionarea dispozitivelor
 • Gestionează diverse tipuri de dispozitive dintr-un software central

Modul de funcționare

MDM este susținut de obicei de un software terță parte care este destinat doar anumitor dispozitive. De obicei constă în o combinație de aplicații instalate pe dispozitiv, configurații, politicile corporației, certificate, precum și o infrastructură de rezervă.

Angajații vor avea la dispoziție dispozitivul corporației sau propriul device înregistrat. În cazul celor din urmă, furnizorii MSP vor permite accesul bazat pe roluri la datele și email-ul firmei.

MDM lucrează la corespondența dintre componenta server și componenta client.

Pentru început MSP va configura și va trimite comenzile de gestionare de la componenta server. Această comandă este apoi primită și acționată de componenta client care rulează pe dispozitivul cu utilizator final.

Software-ul MDM poate influența de la distanță configurațiile, aplicațiile și alte politici de securitate. MDM poate fi atât în locație cât și în cloud cu toate că de cele mai multe ori este transferat la cel din urmă.

Ce face acest software ?

În contextul modern, unde multe companii utilizează un număr mare de dispozitive gestionate, soluțiile MDM sunt create pentru a ușura eficiența, consistența și accesul la gestionare.

Foarte important, software-ul MDM să asigure accesul simplu și rapid utilizatorilor finali indiferent de dispozitiv. De exemplu, MDM va detecta automat noile dispozitive din rețea și le va configura pentru a putea fi folosite cât mai repede.

Iată la ce trebuie să fim atenți

Sunt câțiva factori pe care un MSP trebuie să-i ia în considerare când alege un software MDM:

În sediu sau în cloud

Așa cum am menționat mai sus, MDM poate fi disponibil în locație sau în cloud. Indiferent de preferințele clientului adu-i la cunoștință diferențele importante de securitate relative ambelor tipuri.

Caracteristici și dispozitive compatibile

Reține faptul că acest tip de software este configurat doar pentru anumite tipuri de dispozitive, funcții, sau modalități de gestionare. Va trebui să identifici ce fel de comenzi ai nevoie, de asemenea care tip de politici trebuie să le întărești apoi să testezi capacitățile posibile ale soft-ului MDM.

Cum sunt înrolate dispozitivele

Acesta este un factor foarte important. În cazul în care este permis BYOD, aceasta presupune un număr mare de dispozitive personale care trebuie gestionate și monitorizate.

Monitorizarea dispozitivului

Este cert faptul că MDM îți permite monitorizarea în timp real și urmărirea dispozitivelor dar și verificarea maleabilității dispozitivului. Ar trebui să iei în considerare ofertele MDM pentru a le integra în procesele tale existente.

Tuturor ne place să petrecem timp pe telefon, și mie și ție și ei și lui.

Cum ar fi să poți lucra de oriunde te-ai afla ? Probabil o să spui, ok dar este sigur ?

Poate fi sigur dacă ești informat și te educi puțin. Iar acest soft te poate ajuta să faci asta.

Tu ce alegi siguranța sau riscul?

Eroare: Nu am găsit formularul de contact.