Ne aflăm într-o perioadă în care tot mai mulți dintre noi au început să lucreze de acasă. Cei mai afectați au fost artiștii pentru că ei au întrerupt total orice activitate live sau pe scenă.

Rămâi alături de mine, am o surpriză!

Fie că suntem nevoiți sau facem asta din plăcere activitatea care în mare parte se desfășoară online trebuie să decurgă în siguranță.

Cineva stă tot timpul la pândă pentru a găsi o portiță de intrare în sistemul tău informatic. Acel cineva se numește hacker.

So, v-am tot povestit până acum despre diverse metode pentru a menține un nivel de securitate optim, atât pentru individual cât și pentru companii.

Serviciul despre care vă povestesc azi este de ajutor ambelor categorii.

Se numește VPN și este prescurtarea de la Virtual Private Network(Rețea Virtuală Privată).

Ce face practic acest VPN?

Ne ajută să fim invizibili atunci când lucrăm online, pur și simplu ne ascunde identitatea dispozitivului pe care suntem conectați. De asemenea ascunde locația în care ne aflăm, încă un plus pentru siguranța noastră.

Acest serviciu este folosit și de companii nu doar în individual. Aici ajută la conectarea între sedii unde vorbim de cel puțin două. VPN permite accesarea rețelei în siguranță tuturor utilizatorilor din locațiile respective.

Atunci când folosim acest serviciu se creează un tunel invizibil prin care trec datele noastre, de altfel protejate.

Hai să vă spun cum se produce

Tunelul VPN se creează prin autentificarea clientului. Poate fi un computer, un telefon sau o tabletă pe care îl/o conectăm la un server VPN. Serverul folosește un protocol de criptare pentru a se asigura că informațiile care circulă între client și destinația lui online sunt în siguranță și nu pot fi văzute sau accesate de nimeni.

În acest proces este de reținut faptul că toate datele trimise și primite pe internet sunt divizate în pachete. Pentru siguranța fiecăruia, VPN îl împachetează într-un pachet exterior, care este apoi criptat printr-un proces numit încapsulare.

Acest pachet exterior păstrează datele în siguranță în timpul transferului și este elementul principal al tunelului VPN. Când datele ajung la serverul VPN, pachetul exterior este eliminat pentru a accesa datele din interior, lucru care necesită un proces de decriptare.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este vpn-4341596_1280-1024x535-1.jpg

Atunci când lucrezi de acasă ai multe avantaje cum ar fi, nu te deplasezi, poți dormi mai târziu, zile petrecute în pijama și pentru unii productivitate crescută. Însă această activitate vine la pachet și cu provocări.

Și acum surpriza…

Dacă pentru cei care lucrau într-un birou a fost relativ mai ușor să se concentreze pe ce știau că au de făcut, cea mai mare provocare a fost pentru artiști.

Una dintre ei este draga mea Camelia Crișan, pe care am rugat-o să ne spună ce a însemnat pentru ea această experiență.

Totul s-a desfășurat online.

  F: Cum este pentru tine să poți lucra de acasă?

  C: Odată cu venirea pandemiei am început să lucrez mult mai mult de acasă, să-mi mut orele de canto în online, să creez conținut chiar din confortul propriei locuințe și pot spune că e pe atât de plăcut pe cât îmi dau eu silința să fie. Munca de acasă poate deveni plictisitoare și sedentară. Am grijă să respect o rutină pusă la punct, să iau pauze și să mă organizez cât mai bine pentru un nivel crescut al productivității și cât mai puțină distragere.

  F: Aproximativ cât timp petreci în online?

  C: Petrec în jur de 8 ore pe zi, 90% pentru muncă și research, 10% pentru relaxare

  F: Ce metode folosești pentru a menține securitatea dispozitivelor pe care le folosești?

  C: Mi-am activat alertele pentru toate conturile, pun parole complexe și folosesc aplicația Duo Mobile.

  F: Acestea fiind zise îi mulțumesc pe această cale pentru timpul acordat.

Iar pentru voi mai am ceva…

Câteva sfaturi pentru siguranță:

  • Evită răspunsul la mesaje sau apeluri suspicioase
  • Oferirea de date personale sau financiar-bancare
  • Răspândirea de informații din surse neoficiale
  • Donarea unor sume de bani fără o verificare a autenticității campaniei
  • Deschiderea de link-uri și atașamente din email-uri sau sms-uri nesolicitate
  • Cumpărarea de pe internet a unor produse indisponibile în alte părți
  • Trimiterea de bani către persoane necunoscute

Oriunde ai fi, stai în siguranță!