cum îți protejezi datele personale

Atunci când vine vorba de cumpărături identificăm două categorii de oameni, cei care preferă să meargă într-un magazin fizic și cei care din confortul propriei case preferă activitatea de shopping online.

Ca în orice domeniu de activitate sunt avantaje și dezavantaje, unul dintre ele fiind acela în mediul online există o latură negativă de care trebuie să ne ferim prin protecție adecvată.

Stai cu mine să afli câteva sfaturi care să te ajute în această privință:

Primul pas

Asigură-te că fiecare companie de la care faci cumpărături are o rețea verificată și securizată.

Ar trebui să poți accesa iconița din partea stângă a URL-ului (arată ca un lacăt închis). Acolo trebuie să se deschidă o fereastră cu mesajul „conexiunea este sigură”.

De asemenea poți folosi urlvoid.com, este un service care ajută la detectarea posibilelor site-uri compromise prin verificarea siguranței respectiv a reputației site-ului.

Pasul 2

Folosește Apple Pay, Google Pay sau PayPal la plata cumpărăturilor online. Fraudele cu cardurile de credit sunt o problemă serioasă. Folosirea unui portofel digital sau o aplicație îți asigură tranzacțiile.

Portofelul digital ascunde informațiile de pe card. Vânzătorul vede o singură dată un cod unic valabil doar pentru acea tranzacție. Dacă un angajat al magazinlui sau un hacker încearcă să obțină informații privind plata, nu le vor putea vedea.

Nu da contul bancar!

Pasul 3

Asigură-te că device-urile pe care le folosești – telefon, laptop, tabletă – au ultima versiune de antivirus respectiv ultimul update în materie de securitate.

Pasul 4

Când faci plata cumpărăturilor în magazin fizic, verifică cititorul de carduri pentru a te asigura că are slot doar pentru unul singur.

O parte din hackeri adaugă slot-uri de card pe aparatele de citit pentru a păcăli utilizatorii să le folosească. Acest lucru le permite furtul de informații de pe card. Cel mai mult sunt întâlnite în stațiile de alimentare cu gaz. Este o idee bună să fi vigilent când folosești un cititor de carduri.

Pasul 5

Evită să faci shopping online atunci când ești conectat la o rețea publică Wi-Fi. Ai putea fi tentat să îți faci sesiunea de shopping în timp ce savurezi băutura preferată. Ține minte rețeaua Wi-Fi folosește unde aeriene. Cu puține cunoștințe despre tehnologie și o conexiune wireless fără parolă în cafeneaua ta preferată, ți se pot intercepta cu ușurință datele despre tine care le trimiți în momentul tranzacției. Cumpărăturile online asta implică, ți se cer niște date despre tine, nume, adresă, date de pe cardul de credit iar un expert în furturi de genul acesta abia așteaptă să intre în posesia lor.

ȚINE MINTE: Nu îți face sesiunea de shopping online conectat fiind la o rețea publică!

Pentru a face asemenea cumpărături în siguranță folosește un serviciu VPN pentru ați proteja navigarea pe internet într-o rețea publică.

După cum spuneam în prima parte sunt două categorii de clienți, activi și pasivi.

Pentru prima categorie poate fi relaxare, un motiv de a ieși din casă, în această perioadă în care ne dorim să fim în siguranță, cu atâtea restricții uităm că mișcarea în aer liber ne face bine.

Avantajul pe care îl au cea dea doua parte este acela că nu fac un efort fizic, însă se poate transforma foarte ușor în dezavantaj prin faptul că petrecem mai mult timp decât ar fi nevoie cu ochii în ecrane, ceea ce în timp ne poate afecta vederea.

Tu din ce categorie faci parte?

Eroare: Nu am găsit formularul de contact.