Adresa IP statică este o adresă stabilă care nu se schimbă, iar adresa dinamică are o perioadă limitată în care este activă.

În următoarele voi analiza pe rând cele două tipuri pentru a înțelege mai bine diferența dintre ele.

Așa că să-i dăm drumul!

Un scurt note despre adresa IP

Prescurtarea IP vine de la Internet Protocol și reprezintă numărul fiecărui dispozitiv conectat la rețeaua ta, pentru a le putea deosebi între ele și a putea comunica. De exemplu folosim cuvinte pentru a căuta anumite site-uri, dar de fapt aceste cuvinte aparțin unui nume de domeniu, care este transformat în numere. Iar aceste numere reprezintă adresa IP a acelui site.

Dispozitivele noastre folosesc o astfel de adresă pentru a se conecta la internet. Fiecare dispozitiv are un IP diferit, depinde unde te afli când lucrezi sau navighezi.

De exemplu, la tine acasă furnizorul de servicii pentru internet va atribui o adresă IP, dar dacă mergi cu laptop-ul la Starbucks, acesta va atribui un IP temporar cât timp ești conectat la rețeaua Wi-fi. După ce ajungi acasă se conectează din nou IP-ul de acolo.

Adresa IP statică și adresa IP dinamică: cum le diferențiem?

În timp ce un IP static va rămâne conectat la dispozitiv atâta timp cât serviciile sunt active, un IP dinamic se va schimba când expiră. Acest lucru se întâmplă o data la 24 de ore sau la un multiplu de 24 de ore.

Adresa ta statică se va schimba doar dacă faci modificări radicale în arhitectura rețelei sau în cazul în care nu mai folosești acel dispozitiv deloc. IP-urile statice sunt atribuite de obicei de furnizorul de internet și sunt cea mai bună alegere atunci când vrei ca IP-ul să nu se schimbe. Voi da aici câteva exemple unde ai nevoie:

Acces de la distanță:

  • tehnicienii din echipă vor dori să poată accesa de la distanță dispozitivul tău de oriunde. Ei pot face acest lucru folosind adresa ta IP. Dacă aceasta se schimbă regulat, va trebui să setezi un auto-update sau să folosești o tehnologie suplimentară sau să o integrezi undeva pentru a te asigura că poți permite cu ușurință asistență de la distanță acolo unde este necesar.

Servicii de localizare:

  • dacă vrei ca un anumit site să recunoască dispozitivul chiar dacă utilizatorul schimbă locația, un IP static ar fi foarte folositor. Gândește-te la aplicațiile de dating unde site-ul se bazează pe recunoașterea utilizatorului și îi folosește locația pentru a-i arăta cine se află in apropiere. O adresă IP statică oferă date exacte când locația este importantă.

Suport pentru server:

  • adresele IP statice sunt folosite cel mai mult la serverele web, serverele pentru email sau orice tip de server. Este mai ușor pentru utilizatori pentru a găsi adresa IP în numele domeniului. Setarea ușoară și suportul oferit de domeniu este un alt bonus în folosirea unui IP static pentru orice companie.

Având toate aceste beneficii, probabil te întrebi de ce și-ar dori cineva un IP dinamic.

Hai să îți spun de ce.

Cele două mari criterii pentru care se optează pentru un IP dinamic sunt costul și securitatea. În timp ce IP-urile statice sunt adesea folosite pentru companii și servere, utilizatorii și consumatorii individuali optează adesea pentru IP-uri dinamice.

Și acestea sunt atribuite de furnizorii de internet însă de data aceasta avem în plus serverele Dynamic Host Configuration Protocol(DHCP).

IP-urile dinamice: mai sigure și mai puțin costisitoare

Atunci când ai o adresă IP statică este recomandată folosirea unui VPN, pentru a nu fi vizibilă locația. IP-urile statice sunt mai ușor de spart decât cele dinamice care se schimbă la întâmplare sau periodic. Acest lucru împiedică atacatorii în a putea urmări dispozitivele.

IP-urile dinamice sunt mult mai accesibile. Furnizorii de internet cumpără o serie de IP-uri și le dau atribuiri la întâmplare. În cele mai multe cazuri utilizatorul nu își dă seama că IP-ul s-a schimbat.

De asemenea nu necesită mentenanță sau costuri pe parcurs. Pe cealaltă parte, furnizorii de internet știu că atunci când ceri un IP static este important pentru companie. Astfel lor le dă încredere pentru a-ți oferi servicii premium.

Adevărul este că mulți dintre utilizatori nu au nevoie de un IP static, dar este important să cunoaștem diferența dintre ele în cazul în care tu sau clientul tău aveți nevoie de acest serviciu.

Cum pot să știu dacă am IP static sau dinamic?

Ai curiozitatea de a afla ce fel de IP ai? Poți face acest lucru atât în sistemul de operare Windows cât și pe cele de la Apple.

În Windows 10, apasă butonul de start și scrie „command prompt”, apoi apasă enter. După ce ai dat click pe buton, introduci comanda „ipconfig/all” și apoi din nou enter. Aici puteți căuta informații despre rețea prin „DHCP Enabled”. În dreptul acestor cuvinte trebuie să apară un ”da” sau un „nu”. Dacă este „da”, înseamnă că folosești o adresă IP dinamică, iar dacă apare „nu”, adresa dispozitivului este statică.

În cazul unui dispozitiv Mac OS, va trebui să intri pe iconița „System Preferences”, care se află sub meniul Apple. Apașă pe „network”, apoi pe „advanced”. Aici o să găsești o opțiune denumită „TCP/IP”. dedesubt scrie de obicei ”manually” sau „using DHCP”. La fel ca la Windows, dacă este activ „DHCP”, atunci adresa ta este dinamică, nu statică.

Acum că am explicat pe rând cei doi termeni, respectiv ce înseamnă o adresă statică și una dinamică, te invit și pe tine să faci acest exercițiu.

De asemenea nu ezita să ne contactezi dacă ai alte nelămuriri, sau poate te afli în impas și nu știi cum să mergi mai departe.

Noi suntem aici pentru tine și îți oferim suportul necesar.

Spor la navigat și explorat!

See you soon!

Eroare: Nu am găsit formularul de contact.