Microsoft a lansat sistemul de operare (OS) Windows 11 în urmă cu mai bine de un an. Acesta a fost în mare parte bine primit, fiind considerat stabil și ușor de utilizat. Sistemul de operare nu reprezintă o mare abatere de la experiența Windows 10. Dar oferă o mulțime de îmbunătățiri față de mediul mai vechi. 

Cu toate acestea, cu mai multe îmbunătățiri și o actualizare gratuită pentru utilizatorii Windows 10, acesta este încă în urmă în ceea ce privește adoptarea. În noiembrie 2022, Windows 10 deține încă o pondere importantă a PC-urilor cu Windows. Acesta are o cotă de utilizare de 69,75%, față de 16,13% pentru Windows 11.  

Oamenii trec încet la noul sistem de operare. Dar este firesc ca unii să adopte o poziție de așteptare și să vadă. Ei vor să se asigure că merită să facă upgrade-ul. În plus, nimeni nu vrea să fie nevoit să învețe din nou desktopul computerului. 

Vestea bună este că Windows 11 are un spațiu de lucru similar cu cel al predecesorului său. Dar aduce o mulțime de beneficii de productivitate și de securitate de care Windows 10 nu dispune. 

Iată câteva dintre cele mai interesante caracteristici din acest sistem de operare Windows actual. După ce aruncați o privire, puteți alege să mergeți mai departe și să vă aruncați în universul Windows 11. 

Snap Layouts(machete instantanee)

Majoritatea oamenilor lucrează cu mai multe aplicații deschise în același timp. Nu este neobișnuit să fie nevoie să faceți referire la două ferestre diferite în timp ce lucrați în paralel. Trecerea de la o aplicație la alta poate fi plictisitoare. Este, de asemenea, consumator de timp.  

Aproximativ 68% dintre utilizatorii de aplicații spun că trecerea de la o aplicație la alta îi costă cel puțin 30 de minute pe zi. Încercarea de a dimensiona două ferestre alăturate poate fi, de asemenea, frustrantă. Pierdeți bara de defilare sau nu puteți ajunge la elementele de meniu decât dacă le redimensionați. 

Snap Layouts

Introduceți machete instantanee. Această caracteristică ingenioasă din Windows 11 rezolvă problema aplicațiilor multiple. Pur și simplu treceți deasupra pictogramei de maximizare din partea de sus a oricărei ferestre pentru a avea acces la un layout snap. 

Alegeți zona pe care o doriți pentru aplicația activă, iar aceasta se va fixa la locul ei și vă va permite să alegeți aplicații pentru celelalte sloturi. 

Master Search (Căutare principală) 

Aveți nevoie să găsiți rapid un document, un site web, o imagine sau o aplicație? Utilizați căutarea principală din Windows 11. Trebuie doar să faceți clic pe pictograma de căutare de pe desktop. Veți obține o bară de căutare care va completa rezultatele pornind de la cuvântul cheie introdus. 

Ca o notă suplimentară, Microsoft completează zilnic subiecte amuzante în bara de căutare. Aflați mai multe despre Telescopul spațial James Webb, Ziua cafelei sau alte subiecte amuzante.

După ce introduceți cuvântul cheie, puteți să vă ajustați și mai mult căutarea. Definiți-o în funcție de tipul de rezultat al căutării pe care îl doriți. (aplicații, documente, web etc.). 

Clipchamp Video Editor

În cea mai recentă actualizare Windows 11, Microsoft le-a făcut cadou utilizatorilor un editor video gratuit. Noua aplicație Clipchamp facilitează editarea videoclipurilor. Nu este nevoie să descărcați niciun software suplimentar. 

Clipchamp are o mulțime de caracteristici pentru care te-ai aștepta să trebuiască să plătești. Acestea includ șabloane, efecte, redimensionare video, ecran verde și multe altele. 

MS Teams Video, audio și mesagerie text

Apelurile video au devenit un lucru normal începând cu pandemia. Dar nu toate programele video sunt ușor de utilizat. Cei mai mulți dintre noi au fost nevoiți să aștepte pe cineva care a întârziat la un apel pentru că se lupta cu aplicația.  

Windows 11 vine cu Microsoft Teams preinstalat. Acest lucru vă oferă o experiență simplă de tip click-to-call. Puteți invita cu ușurință pe cineva la un apel video sau audio. Persoana nu trebuie să aibă un cont Microsoft pentru a se conecta cu dvs. Acest lucru ușurează lucrurile de ambele părți. 

O altă caracteristică excelentă a aplicației Teams din acest sistem de operare este faptul că o puteți utiliza pentru mesageria SMS. În loc să fiți nevoit să scoateți telefonul, trimiteți un SMS cuiva de pe desktop. 

Caracteristici de accesibilitate

Windows 11 are câteva caracteristici de accesibilitate excelente. Acestea sunt concepute pentru a se asigura că toată lumea își poate folosi calculatorul așa cum dorește. Cei cu dizabilități se pot bucura de aceste caracteristici. La fel ca și cei cărora le place flexibilitatea suplimentară pe care o oferă. 

Patru dintre cele mai noi caracteristici de accesibilitate din sistemul de operare includ: 

– subtitrări live la nivelul întregului sistem 

– Sesiuni de focalizare 

– Acces vocal 

– Voci mai naturale pentru Narrator, cititorul de ecran integrat în Windows 

Colecții în Microsoft Edge

Microsoft Edge este browserul implicit pentru Windows. Merită să îl verificați dacă nu ați făcut-o încă. Mai ales datorită unei funcții numite „colecții”. 

Dacă favoritele dvs. din favoritele marcate devin o harababură, vă va plăcea această capacitate a Edge. Dacă faceți clic pe pictograma „plus” din partea de sus a unei ferestre a browserului Edge, veți obține panoul colecțiilor. Adăugați un subiect de colecție și faceți clic pentru a adăuga pagini web. 

Puteți vedea o previzualizare a ceea ce ați adăugat, iar totul este frumos organizat. Colecțiile sunt ușor de accesat și ușor de șters atunci când ați terminat cu ele.

Microsoft Defender SmartScreen

Phishing-ul rămâne cea mai mare amenințare la adresa securității online. Este folosit pentru a permite multe forme de atacuri cibernetice, de la ransomware la furtul de acreditări. Un număr semnificativ de mesaje de phishing trimit utilizatorii către site-uri web malițioase. De multe ori, nu știți decât atunci când este prea târziu că ați ajuns pe un site încărcat cu malware. 

Windows 11 include Microsoft Defender SmartScreen. Această aplicație vă ajută să vă protejați de aceste site-uri de phishing periculoase. Aplicația verifică URL-urile în timp real în raport cu o listă dinamică de site-uri de phishing raportate. Aceasta vă va avertiza dacă un site este potențial periculos. 

Vreți ca un expert să vă ajute cu actualizarea Windows 11?

Poate fi intimidant să actualizați sistemul de operare al sistemului dvs. De ce să nu apelați la ajutorul unui profesionist? Sunați-ne astăzi pentru a programa o discuție despre o actualizare Windows. 

Articol folosit cu permisiunea The Technology Press.