sau creatorul uneia dintre cele mai mari companii IT

Mulți dintre voi cunosc numele produsului, Bitdefender poate îl și folosiți, însă sunt sigură că sunteți puțini cei care știți cine l-a creat. De aceea vreau să vă fac cunoștință indirect cu fondatorul uneia dintre cele mai mari companii IT din lume.

Numele lui este Florin Talpeș, are 64 de ani și se spune despre el că nu a fost văzut niciodată zâmbind. Dacă n-ar fi şeful celui mai cumpărat produs românesc la nivel internaţional, dacă n-ar fi nici cel mai de succes antreprenor din industria IT&C şi nici cel mai priceput dansator de standard de la categoria „Seniori 3“, ba chiar şi de la categoria „Seniori 2“, Florin Talpeş ar putea fi, cu uşurinţă, unul dintre cei mai buni jucători de poker.

În perioada școlii a fost un elev premiant, pasionat de matematică, chiar a avut ocazia de a intra în biblioteca unui profesor în domeniu.

La finalul primului trimestru din clasa a XII-a a luat decizia de a renunța la cursurile de zi pentru a merge să studieze cărți din biblioteca facultății. A optat continuarea acestora în regim „fără frecvență”.

A urmat cursurile facultății de matematică timp de patru ani la București, trimis fiind de Mitică Clonța, dirigintele surorii lui, după care s-a specializat în teoria operatorilor – domeniu în care românii încă au una din primele cinci școli din lume.

După finalizarea cursurilor a primit o dublă repartiție, doi ani a fost profesor la Liceul Industrial nr.1 din Sighișoara precum și la Institutul de Tehnică de Calcul (ITC), pe platforma Pipera, asta datorită notelor de 9 în număr foarte mic. Acolo a fost cercetător pe partea de inteligență artificială.

Tot în acea perioadă și-a cunoscut soția, ea era studentă, iar în 1985 când aceasta a terminat facultatea a oficializat relația prin căsătorie.

În perioada petrecută la Institut a pus bazele unei mici întreprinderi de software pe care a denumit-o Softwin, acesta fiind momentul care a culminat cu plecarea lui Florin Talpeș din Institut.

Acest lucru se întâmpla la începutul anului 1990 imediat după ce a apărut decretul-lege (5 februarie).

Totul a pornit de la un virus, o dischetă și un client nemulțumit. După ce a descoperit că un virus a fost transmis fără a fi detectat, a lucrat împreună cu echipa de ingineri pentru a dezvolta o soluție mai bună, astfel încât situația să nu se repete. Atunci a realizat că soluția dezvoltată i-ar putea ajuta și pe alții mult mai mult decât ce exista la acel moment pe piață.

Așa ia naștere povestea Bitdefender, una dintre primele companii private de dezvoltare de software din România.

Primul contract l-a obținut cu ajutorul unei colege de la Institut care cunoștea un francez ce lucra într-o întreprindere IT, făceau jocuri și se confruntau cu niște probleme de două luni de zile la care nu reușeau să găsească rezolvare.

S-a hotărât să meargă la Paris, fiind și prima oară în care o luase spre Vest. A vorbit cu cei de acolo, a aflat cu ce chinuiesc, după care i s-a dat un termen de două săptămâni ca să le dea o soluție. Au primit-o mai repede decât se așteptau, după două zile.

Primii ani însă au fost exclusiv ani pe piaţa franceză. Acest fapt a fost un avantaj pentru companie, piaţa este competitivă, iar francezii sunt mai duri decât alţii.

A început afacerea cu doar 300 de dolari, într-un mic birou din București și a ajuns la aproape 2.000 de angajați în toată lumea, inclusiv o echipă de elită de cercetători, ingineri și matematicieni.

Creșterea continuă și succesul Bitdefender rămân concentrate pe o singură misiune: combaterea criminalității cibernetice.

Un lucru notabil despre omul care a pus România pe primele poziții în topul celor mai buni informaticieni, este pasiunea pentru dans sportiv despre care am amintit în primele paragrafe.

Din competițiile la care a participat împreună cu soția sa, s-a întors cu diverse premii, fapt care l-a transformat într-un membru al federației „World DanceSport”.


pe primul loc la concursul de dans „Romanian Open 2012”

Printre concursuri se numără două campionate mondiale.

Atât pentru Florin cât și pentru soția lui este foarte importantă mișcarea, încetinește îmbătrânirea. Dansul este o mișcare plăcută iar efectul care îl are asupra unui cuplu este acela de a-l întări.

În prezent Bitdefender este recunoscută ca lider în securitate cibernetică de către companii de analiză de top ca Gartner, IDC și Forrester.

Eroare: Nu am găsit formularul de contact.