Sezonul de cumpărături ia avânt de sărbători. Acest lucru înseamnă că și escrocii își turează motoarele. Ei sunt pregătiți și gata să profite de toate tranzacțiile online.
Nu uitați să rămâneți în siguranță online în timpul freneziilor de cumpărare care au loc în această perioadă a anului.
Un gram de prevenție în materie de securitate cibernetică valorează mai mult decât un kilogram de leac. De asemenea, vă poate salva de la un coșmar financiar sau de confidențialitate.
Iată câteva dintre cele mai importante sfaturi de siguranță pentru a vă îmbunătăți cumpărăturile online de sărbători.
Verificați dacă există actualizări ale dispozitivelor înainte de a cumpăra
Calculatoarele, tabletele și smartphone-urile care au software vechi sunt vulnerabile. Deși poate că nu doriți să așteptați timp de 10 minute o actualizare a iPhone-ului, aceasta vă va menține mai în siguranță.
Hackerii se folosesc adesea de vulnerabilitățile găsite în sistemele de operare ale dispozitivelor. Actualizările instalează patch-uri pentru vulnerabilitățile cunoscute, reducându-vă riscul.
Asigurați-vă că instalați toate actualizările înainte de a vă folosi dispozitivul pentru cumpărăturile online de sărbători.
Nu accesați site-uri web de pe linkuri de e-mail
Da, este enervant să trebuiască să tastați „amazon.com” în loc să dați click pe un link dintr-un e-mail. Dar escrocheriile de phishing sunt la un nivel record în această perioadă a anului.
Dacă faceți clic pe un link de e-mail către un site malițios, acesta poate începe o descărcare automată de malware.
Cel mai bine este să evitați să dați click pe linkuri, ci să vizitați direct site-ul web. Dacă doriți să vă ușurați lucrurile, salvați site-urile ca marcaje de cumpărături în browser-ul dumneavoastră.
Acest lucru este mai sigur decât să dați clic pe un link dintr-un text sau un e-mail.
Utilizați o aplicație de portofel acolo unde este posibil
Întotdeauna este un risc atunci când dați cardul de debit sau de credit unui site web. Riscul este și mai mare dacă faceți cumpărături de sărbători pe un site de pe care nu ați mai cumpărat înainte.
Atunci când este posibil, cumpărați folosind o aplicație de portofel sau PayPal. Acest lucru elimină necesitatea de a da detaliile cardului dvs. de plată direct comerciantului.
În schimb, le împărtășiți cu serviciul aplicației de portofel (Apple Pay, Google Pay, PayPal etc.). Însă comerciantul nu le primește.
Eliminați cardurile de plată salvate după finalizarea comenzii
Există multe site-uri web (inclusiv Amazon) care salvează automat detaliile cardului de plată. Acest lucru este rău.
Da, poate face ca următoarea achiziție să fie mai convenabilă, dar vă pune în pericol. Un hacker care are acces la dispozitivul sau la contul dvs. ar putea face achiziții.
Există, de asemenea, riscul unei încălcări a datelor comerciantului cu amănuntul. Acestea sunt frecvente și pot scurge informații sensibile privind plățile clienților.
Cu cât mai puține baze de date permiteți să vă stocheze detaliile de plată, cu atât mai bine pentru securitatea dvs.
Imediat după ce ați efectuat plata, scoateți cardul de plată de pe site. De obicei, va trebui să mergeți la setările contului dvs. pentru a face acest lucru.
Asigură-te că site-ul folosește HTTPS (Accent pe „S”)
HTTPS a devenit în mare parte standardul pentru site-urile web acum. Acesta este în loc de „HTTP” fără „S” la sfârșit. HTTPS înseamnă că un site web criptează datele transmise prin intermediul site-ului. Cum ar fi numele, adresa și informațiile de plată.
Nu ar trebui să cumpărați NICIODATĂ de pe un site web care nu utilizează HTTPS în bara de adrese. Un indicator suplimentar este o mică pictogramă cu un lacăt în fața adresei site-ului web.
Verificați de două ori adresa URL a site-ului
Cu toții facem greșeli de scriere din când în când. Mai ales atunci când scriem pe un ecran mic de smartphone. O singură greșeală de scriere vă poate duce pe un site imitator (cum ar fi Amazonn(dot)com).
Hackerii cumpără domenii care sunt apropiate de cele reale pentru retaileri populari. Apoi, ei pun la dispoziție site-uri de copiere concepute pentru a păcăli utilizatorii care fac o greșeală atunci când tastează URL-ul.
Luați-vă acele câteva secunde în plus pentru a verifica de două ori dacă ați ajuns pe site-ul corect. Faceți acest lucru înainte de a începe cumpărăturile.
Nu faceți niciodată cumpărături online când sunteți pe un Wi-Fi public
Atunci când vă conectați dispozitivul la un Wi-Fi public, ați putea la fel de bine să vă așteptați ca un străin să vă urmărească.
Hackerii ADORĂ sezonul cumpărăturilor de sărbători și vor sta în locurile publice Wi-Fi populare.
Aceștia spionează activitățile altor dispozitive conectate la același hotspot gratuit. Acest lucru le poate oferi acces la tot ceea ce introduceți. Cum ar fi parolele și informațiile despre cardurile de credit.
Nu faceți niciodată cumpărături online atunci când sunteți conectat la o rețea Wi-Fi publică. În schimb, dezactivați Wi-Fi și treceți la conexiunea operatorului dvs. de telefonie mobilă.
Fiți în alertă pentru e-mailuri și texte de imitare a mărcii
Escrocii de phishing au fost foarte activi în timpul sezonului de cumpărături de sărbători din 2021. A existat o creștere de 397% a domeniilor de tip „typo-squatting” conectate la atacurile de phishing.
Deși trebuie să fiți atenți tot timpul la phishing, este chiar mai rău în timpul sezonului de sărbători. Atacatorii știu că oamenii se așteaptă la e-mailurile de vânzări de sărbători ale retailerilor.
De asemenea, în această perioadă a anului, aceștia primesc o avalanșă de confirmări de comenzi și notificări de expediere.
Hackerii folosesc aceste e-mailuri ca șabloane. Ei se dau drept mărci precum Target, UPS, Amazon și altele. E-mailurile lor arată aproape identic cu cele reale.
Ei vă păcălesc pentru a vă face să faceți clic și/sau să vă conectați la un site web malițios.
Fiți în alertă pentru e-mailurile de falsificare a unei mărci. Acesta este un alt motiv pentru care este întotdeauna mai bine să accesați direct un site, decât să folosiți un link de e-mail.
Activați alertele bancare și verificați-vă contul
Verificați-vă contul bancar în mod regulat. Căutați orice cheltuieli suspecte care ar putea semnala o încălcare. O modalitate de a automatiza un proces de monitorizare este să configurați alerte bancare prin intermediul aplicației dvs. de online banking.
De exemplu, multe bănci vă permit să configurați alerte pentru evenimente precum:
- atunci când o achiziție depășește o anumită sumă de bani
- atunci când o achiziție are loc din afara țării
Cât de sigur este dispozitivul dumneavoastră mobil?
Programele malware pentru dispozitive mobile sunt adesea utilizate în escrocheriile privind cumpărăturile de sărbători. Cât de sigur este dispozitivul dvs. de aplicațiile malițioase și de malware?
Contactați-ne astăzi pentru o verificare a securității.
Articol utilizat cu permisiunea The Technology Press.