Soft-ul de gestionare pentru punctele finale(endpoints) este tehnologia care supraveghează modalitatea de conectare la rețea, inclusiv pentru accesul securizat al utilizatorilor și al punctelor finale în cadrul companiei.
Rămâi alături de mine pentru a afla ce înseamnă această gestiune a punctelor finale, ce oferă mediului tău de business, și cum a evoluat această tehnologie în ultimii ani.
Ești pregătit?
Cum definim gestiunea punctelor finale
Sunt două părți, gestionarea tuturor dispozitivelor (sau al punctelor finale) și securizarea acestora de pericole.
Pentru început hai să vedem ce este mai exact un punct final. Poate fi orice dispozitiv care se conectează la rețea. De exemplu tu gestionezi computere, laptop-uri, telefoane și poate alte dispozitive cum ar fi sisteme de vânzare sau imprimante. Dispozitivele din afara rețelei pot comunica cu rețeaua ta, de exemplu dispozitivele clienților sau dispozitivele IoT*.
Atunci când vorbim despre soft-ul de gestionare al punctelor finale care este folosit la administrarea și securizarea acestora, trebuie să fim un pic mai expliciți.
Prin gestionare ne referim la păstrarea vizibilității și controlului asupra a tot ce se comunică prin rețeaua ta și securizare. Aici vorbim de politici, reguli și instrumente proiectate pentru a proteja aceste puncte finale și a reduce riscul unui atac cibernetic.
În timp ce softul de gestionare al punctelor finale asigură doar dispozitivele înregistrate în rețea, softul de securitate al acestora va asigura siguranța conexiunii. Adesea acestea merg mână în mână, fac parte din aceeași tehnologie.
Când folosești un soft de gestionare puternic pentru punctele finale, vei putea să respiri ușurat că doar dispozitivele autentificate și autorizate se pot conecta la rețeaua ta. Metodele de apărare a sistemului de securitate sunt atât de puternice încât pot face față amenințărilor.
Folosește cea mai potrivită opțiune de software astfel încât echipa IT va putea controla și gestiona toată activitatea dispozitivului tău dintr-un dashboard centralizat.
De ce necesită punctele finale gestionare?
Ar trebui să fie de la sine înțeles de ce punctele finale au nevoie de securitate. Scopul este de a preveni furtul de date, atacurile cibernetice și compromiterea afacerii. Chiar dacă nu ne focusăm pe securitate este foarte important să avem o vedere de ansamblu a tot ce se întâmplă cu ele.
De exemplu ai putea avea niște costuri suplimentare având dispozitive conectate care sunt utilizate în alt scop. Un alt fapt ar fi să descoperi că angajații încalcă regulile BYOD. Acest lucru este relevant în perioada în care ne aflăm, munca de acasă având un mare impact asupra securității punctelor finale.
Fiind parte din atribuțiile gestionării punctelor finale, vei folosi acest soft pentru a crea politici pentru:
Gestionare și suport pentru dispozitiv
Gândește-te cum ar fi să creezi un SLA(Service Level Agreement) care încorporează atât utilizatorii cât și nevoile tale. Dacă un dispozitiv nu mai funcționează cât de repede poți să-l repari, poți oferi înlocuitor între timp?
Poate te-ai gândit să oferi servicii în funcție de gravitatea problemei distribuite pe nivele.
Fiind parte din gestionarea dispozitivului, îți poți atribui:
- responsabilitatea pentru actualizări
- configurarea rețelei Wi-fi
- setarea VPN-ului
- acces de la distanță în rezolvarea unor defecțiuni tehnice
- gestionarea parolei
Gestionarea accesului privilegiat
Cunoscută și sub numele de PAM(Privileged Access Management), este modalitatea prin care compania ta poate controla accesul la date și sisteme de către utilizatori și administratori. Când este făcută corect, PAM îți permite să folosești principiul zero încredere.
Acesta ajută la a limita posibilitățile pe care le are atacatorul în privința datelor de identificare ale utilizatorului. În cazul unui atac cibernetic riscul este redus.
Gestionarea capitalului
Având un singur dashboard pentru a gestiona punctele finale, vei putea amplifica strategia de gestionare a capitalului. Aceasta reprezintă un avantaj pentru planurile de viitor. De exemplu, poți vedea cu exactitate dispozitivele care au o vechime mai mare de 5 ani, astfel poți planifica înlocuirea lor.
Administrarea de terțe părți
Administratorii rețelei vor putea accesa de la distanță sistemul de operare sau actualizările aplicației ale punctelor finale, păstrându-le în siguranță la performanțe înalte. Ia în considerare dacă vrei să faci actualizările tuturor punctelor finale și a terțelor părți deodată sau doar pentru o parte din ele.
Ce beneficii are strategia de a uni toate punctele finale?
Atunci când vorbim despre softul de gestionare al punctelor finale sunt câțiva termeni des întâlniți în acest domeniu:
Mobile Device Management(MDM): este o modalitate specifică de gestionare pentru telefoane și tablete.
Cloud Endpoint Management(CEM): odată cu creșterea serviciilor cloud, companiile au o nevoie din ce în ce mai mare de gestionare și securizare a punctelor finale care să acopere un mediu hibrid. Un exemplu ar fi serviciul de la Microsoft Endpoint Manager.
Enterprise Mobility Management(EMM): aceasta este destinată marilor companii care funcționează și în afara sediului. Aici putem da exemplu o companie de telecomunicații care poate avea dispozitive IoT în toată țara, conectate cu utilitățile companiei.
Data Loss Prevention(DLP): ai putea găsi instrumente de securitate care funcționează împreună cu cele din categoria de gestionare a punctelor finale pentru rezolvarea unei anumite probleme. Tehnologia DLP asigură suport punctelor finale pentru a preveni scurgerile de date.
Un alt termen de care poate ai auzit este Unified Endpoint Management sau UEM. Acest soft îți permite gestionarea tuturor punctelor finale dintr-un singur dashboard.
Pentru mulți care au ales UEM a înlocuit toate aceste categorii, având astfel un singur instrument care acoperă toate nevoile cum ar fi, protecția datelor, gestionarea dispozitivelor aflate în sedii sau la distanță si chiar acoperirea dispozitivelor IoT.
Beneficiile oferite sunt detectarea rapidă a problemelor, alerte centralizate, actualizări și progres în răspunsuri și rezoluții oferite clienților sau colegilor. De asemenea reduci costurile de gestionare având în vedere că totul se administrează dintr-un singur dashboard.
Pentru fiecare nevoie, există o soluție, trebuie doar să o identifici.
Alege-o pe cea potrivită pentru tine, să păstrezi datele tale sau ale firmei la un nivel de siguranță optim.
Contactează azi furnizorul IT pentru a avea parte de o experiență sigură în mediul online.
See you soon, stay safe!
*IoT – sau Internet of things este un concept ce ajută la conectarea mai multor obiecte sau servicii prin folosirea internetului
Eroare: Nu am găsit formularul de contact.