Și introvertiții pot fi lideri !

Ne aflăm într-o perioadă în care tehnologia a avansat foarte mult în special pe partea de socializare, astfel ajută și persoanele introvertite care s-ar putea simți puțin nesigure în contact direct cu oamenii.

Chiar dacă se fac mai puțin auziți la locul de muncă se pare că introvertiții sunt majoritari în detrimentul celeilalte categorii, extrovertiții.

Faptul că sunt pe modul tace și face acest lucru nu îi exclude de la ideea de lideri.

Dețin foarte multe atuuri, stai cu mine să le afli!

Calități/caracteristici ale introvertitului

Introversia reprezintă o parte cheie a personalității care poate fi definită prin mai multe comportamente caracteristice. Iată câteva dintre ele:

  • Întâi gândește apoi vorbește

Înainte de a vorbi, un introvertit se gândește foarte bine la ce vrea să spună. Chiar dacă participă la o discuție ocazională sau are un grad mai mare de importanță, ei vor analiza foarte bine fiecare comentariu înainte de a oferi un răspuns. Un alt lucru notabil este acela că nu le place să fie întrerupți, mai ales dacă gândesc intens.

  • Se concentrează pe profunzime

Pentru că vorbim de personalități gânditoare, subliniez faptul că este o plăcere pentru ei să intre în profunzimea problemei înainte de a trece la altele. Sunt buni ascultători în conversații, se simt atrași de cele cu semnificație, nicidecum de cele superficiale.

  • Degetele exprimă mai bine ce vor să spună

Un introvertit se va exprima mai bine prin scris decât verbal. În vorbirea directă poate întâmpina blocaje. De aceea atât la locul de muncă cât și în timpul liber va prefera să comunice prin scris, respectiv, email, facebook, twitter sau linkedin.

  • Sunt dovada existenței calmului

Se deosebesc de extrovertiți prin faptul că introvertiții nu caută să fie în mijlocul acțiunii, ci mai degrabă pe lângă ea. Sunt firi tăcute, rezervate si discrete. Atunci când se află într-o conversație tind să își păstreze calmul, chiar dacă aceasta este una mai aprinsă.

Pe baza acestor caracteristici introvertiții pot folosi câteva strategii în favoarea lor. Iată ce poți face:

Folosește șansa de a asculta în avantajul tău

Majoritatea liderilor sunt foarte buni ascultători. Observarea este una dintre cele mai utile aptitudini care este foarte des întâlnită la introvertiți. Indiferent de mediul de lucru, un lider trebuie să fie capabil să-și asculte angajații pentru a lua decizii potrivite care să ajute la creșterea companiei.

Folosește-ți natura analitică

O altă abilitate importantă de conducere asociată personalității introvertite, este procesarea informației. Atunci când situațiile din companie se complică, luarea unei decizii devine dificilă. Liderii trebuie să aibă personalități puternice pentru a analiza relevanța datelor și a lua deciziile potrivite pentru ca acțiunile să urmeze un curs normal.

Împarte bine timpul

Un alt lucru de luat în considerare pentru lideri introvertiți este gestionarea timpului. Oamenii care dețin poziții de conducere au adesea programul încărcat de întâlniri. Un lider introvertit s-ar putea simți depășit de situație și ar putea claca dacă programul este prea încărcat de ședințe care implică interacțiuni sociale.

Profită de tehnologie

În era modernă, tehnologia a dus la creșterea nivelului de muncă la distanță și s-a redus semnificativ interacțiunea față în față de la locul de muncă.

Serviciile profesionale moderne ajută liderii pentru a putea oferi suport membrilor din echipă fără a fi nevoiți să-i supravegheze în exces.

Dr. Jennifer B. Kahnweiler și autorul The Introverted Leader raportează într-un articol pentru Forbes că 40% dintre directori se consideră introvertiți. Aceasta este o reprezentare destul de puternică, având în vedere că introvertiții reprezintă doar 25% din populație. Vă las mai jos câteva exemple celebre care să vă inspire:

JK Rowling

Autor de renume mondial (și lider al Pottermore Ltd. și al organizației caritabile Lumos) JK Rowling atribuie cea mai mare creație a sa – Harry Potter – dorinței sale de a petrece timpul singură cu gândurile ei. Rowling explică faptul că Harry s-a născut în timp ce era blocată într-un tren întârziat.

JK Rowling are un puț de creativitate incontestabil profund. Poate că și-a plonjat adâncurile cu atât de mult succes datorită introversiunii sale autoproclamate. Dar, înainte ca Piatra vrăjitorului lui Rowling să-i facă milioane, introversiunea ei i-a prezentat un obstacol de depășit.

Între prima brainstorming euforică din tren și publicarea de fapt a primului manuscris Harry Potter, s-au întâmplat multe evenimente. Rowling și-a pierdut mama, s-a mutat în Portugalia și a început (și a încheiat) o căsătorie care a lăsat-o cu o fiică să o crească singură. Toate acestea duc la o stare de depresie destul de ușor de înțeles.

Simptomele depresiei sunt mai frecvente în rândul introvertiților decât în ​​rândul extrovertiților sau a celor care cad în mijlocul spectrului introvertit / extrovertit. Acest studiu leagă introversiunea atât de anxietate socială, cât și de depresie.

Barack Obama

Președintele Statelor Unite este deseori numit „Liderul Lumii Libere”. Barack Obama este unul dintre oamenii care au purtat acest titlu.

În timp ce președintele Obama a fost adesea criticat pentru că a acționat superior sau distanțat (critici care sunt adesea îndreptate către introvertiți), el a fost, de asemenea, cunoscut pentru atenția și diplomația sa.

David Brooks a declarat:

A fi condus de Barack Obama este ca și cum ai fi trâmbițat în luptă de Miles Davis. El te face să vrei să te așezi și să discerni.

Brooks a subliniat, de asemenea, capacitatea lui Obama de a vedea problemele din multe puncte de vedere și dorința de a delega – salutând contribuțiile altora. Gândirea, diplomația și empatia sunt toate trăsăturile comune ale introvertiților. Marti Olsen Laney explică:

Mulți introvertiți văd imaginea mai largă a modului în care suntem interconectați cu toții, așa că sunt îngrijorați de modul în care acțiunile lor îi afectează pe ceilalți.

Bill Gates

Bill Gates, cofondator Microsoft și președinte al Fundației Bill și Melinda Gates (cea mai mare organizație caritabilă privată din lume), este un nume de uz casnic. El a condus lumea noastră în epoca computerului de acasă și continuă să influențeze lumea de astăzi prin activitatea caritabilă a Gates Foundations.

El este, de asemenea, un introvertit.

Gates și-a descris experiența ca un lider de afaceri introvertit în „A Q&A Audience with Bill Gates”. El abordează succint atât argumentele pro, cât și dezavantajele introversiunii pe măsură ce le-a experimentat. 

Gates face referire de fapt la mai mult de o forță introvertită – disponibilitatea de a petrece timpul singur meditând o problemă și plăcerea introvertiților de a aborda probleme complexe și detaliate. În capitolul lui Olsen Laney despre introverți la locul de muncă, ea confirmă analiza lui Gates, subliniind faptul că introvertiții sunt remarcați pentru capacitatea lor de a aborda probleme complexe și detaliate la locul de muncă și se mulțumesc să lucreze în singurătate (de preferință fără întreruperi).

Realitatea este că cei mai mulți introvertiți sunt de fapt destul de fermecători, inspiraționali și carismatici și sunt percepuți astfel, deoarece au o bază de autenticitate care vine din faptul că sunt foarte atenți și intenționați în stilul lor de conducere”,

„Suntem gânditori și ascultători strategici excepționali și oferim o perspectivă excelentă asupra muncii noastre. Toate aceste caracteristici ne fac lideri inspiraționali – iar inspirația este la baza carismei.” Beth Buelow

Eroare: Nu am găsit formularul de contact.