Am revenit cu al doilea articol din serie iar tema aleasă este varietatea de tipuri de backup.

Așa cum ați aflat din articolul trecut, există mai multe tipuri de backup și aici vă voi vorbi detaliat despre ele, pentru a le înțelege mai bine mecanismul.

Copierea de rezervă eficientă a fișierelor, rețelelor, serverelor și altor active începe cu abordarea capacităților unei rețele. Selectarea tipului de backup adecvat se face în funcție de circumstanțe. Printre diferitele tipuri de backup disponibile întâlnim:

Backup complet  

Este cea mai elementară variantă dintre toate tipurile de backup. Și, după cum sugerează și numele, este și cel mai cuprinzător. Într-un backup complet al datelor sau a sistemului, toate datele sunt copiate într-o altă locație.

Când rulează un backup normal sau complet pe o unitate selectată, se face o copie de rezervă pentru toate fișierele de pe acea unitate. Aceasta include fișierele de sistem, fișierele aplicației, datele utilizatorului – totul. 

Aceste fișiere sunt copiate în destinația selectată (benzi de rezervă, o unitate secundară sau cloud), iar toți biții de arhivă sunt apoi șterși.

Backup-urile normale sunt cea mai rapidă sursă de restaurare a datelor pierdute, deoarece toate datele de pe o unitate sunt salvate într-o singură locație. Dezavantajul backup-urilor normale este că durează foarte mult timp pentru a rula. În unele cazuri, acesta este mai mult decât poate permite o companie. 

Este posibil ca unitățile care dețin o mulțime de date să nu poată face copie de rezervă completă, chiar dacă rulează peste noapte. În aceste cazuri, backup-urile incrementale și diferențiale pot fi adăugate la programul de backup pentru a economisi timp.

Avantaj

O copie completă a tuturor datelor este disponibilă într-o singură locație, iar timpul de restaurare este minim.

Dezavantaj

Durează mai mult decât alte tipuri de copii de rezervă.

Backup incremental  

Acest tip face backup doar pentru informațiile care s-au modificat de la ultima copie de rezervă.

O modalitate ideală de a face față timpilor lungi de funcționare necesari pentru backup-urile complete ar fi să le rulați numai în weekend. Multe companii execută apoi backup-uri incrementale pe parcursul săptămânii.

Motivul este că durează mult mai puțin timp. În backup-ul incremental se vor prelua numai fișierele care au fost actualizate de la ultimul backup normal. Odată produs backup-ul incremental, acel fișier nu va mai fi copiat de rezervă. Excepție este modificarea lui sau în timpul următoarei copii de rezervă completă.

În timp ce backup-urile incrementale ale bazei de date rulează mai repede, procesul de recuperare este puțin mai complicat. Dacă backup-ul normal rulează sâmbătă și un fișier este apoi actualizat luni dimineața, dacă se întâmplă ceva cu acel fișier marți, ar trebui să accesați backup-ul de luni seara pentru a-l restaura.

Pentru un fișier, asta nu este prea complicat. Cu toate acestea, în cazul în care se pierde o unitate întreagă, ar trebui să restabiliți backup-ul normal, plus rularea backup-ului incremental de la fiecare backup normal.

Avantaj

Deoarece se face o copie de rezervă numai pentru datele modificate, backup-ul incremental se poate face de câte ori este necesar. Backup-urile incrementale sunt finalizate rapid și necesită mai puține resurse.

Dezavantaj

În timp ce backup-urile incrementale au cel mai rapid timp de backup, au în schimb cel mai lent timp de recuperare a datelor.

Backup diferențial

Similar cu backup-ul incremental, backup-ul diferențial copiază toate datele modificate de la ultimul backup complet de fiecare dată când este rulat.

O alternativă la backup-urile incrementale ale bazei de date cu un proces de restaurare mai puțin complicat este backup-ul diferențial. Backup-urile diferențiale sunt similare cu cele incrementale.

Preiau numai fișierele care au fost actualizate de la ultimul backup normal. Cu toate acestea, backup-urile diferențiale nu șterg bitul de arhivă. 

Deci, un fișier care este actualizat după un backup normal va fi arhivat de fiecare dată când rulează un backup diferențial până la următorul backup normal care șterge bitul de arhivă.

Similar cu ultimul nostru exemplu, dacă se execută un backup normal sâmbătă seara și un fișier este modificat luni, acel fișier va fi apoi copiat în timpul backup-ului diferențial de luni seara. 

Deoarece bitul de arhivă nu va fi șters, acel fișier va continua să fie copiat în backup-ul diferențial de marți seara. Procesul se v-a repeta în fiecare noapte suplimentară până când rulează din nou backup-ul normal, captând toate fișierele unității și resetând bitul de arhivă.

O restaurare a acelui fișier, dacă este necesar, ar putea fi găsită în banda din noaptea precedentă. În cazul unei defecțiuni complete a unității, ar trebui să recuperați ultimul backup normal și numai cel mai recent backup diferențial. 

Acest lucru durează mai puțin timp decât recuperarea după backup-ul incremental. Cu toate acestea, în fiecare noapte în care rulează un backup diferențial, fișierele de rezervă devin mai mari și timpul necesar pentru a rula backup-ul se prelungește.

Avantaj

Oferă o modalitate de a face copii de rezervă ale datelor modificate în aceeași locație convenabilă ca toate datele noi.

Dezavantaj

O copie de rezervă diferențială necesită mai mult timp și spațiu pentru finalizare.

Acum că ați înțeles în ce constă fiecare în parte îmi doresc să faceți alegerea potrivită pentru voi.

Acestea fiind zise, cam atât am avut să vă povestesc despre tipurile de backup.

Aveți grijă de datele voastre, siguranța lor este importantă.

Ne auzim în articolul următor.

Stay safe!

Eroare: Nu am găsit formularul de contact.