Dacă aruncați un ochi la articolul unde am menționat 10 lucruri pe care trebuie să le știți în 2022, o să vedeți că am amintit și despre această nouă formă malițioasă, Stalkerware.
Este genul de amenințare care se află într-o zonă gri. Atunci când vorbim despre controlul parental, în care părinții instalează aplicații pentru a verifica activitatea copilului, aceasta este partea pozitivă. Însă în momentul când partenerul sau partenera face acest lucru pe telefonul celuilalt pentru a-l urmări în intimitate, acest fapt poartă numele de hărțuire și poate fi trimis în instanță.
Dar hai să vedem ce înseamnă mai exact acest termen.
Ce este Stalkerware?
Stalkerware este genul de soft creat în mod special pentru a monitoriza activitatea smartphone-ului pe care este instalat. Lucrează sub acoperire, deoarece pare a fi o aplicație oarecare gen „calendar”.
Aceste softuri de supraveghere a computerelor au început să se înmulțească cu câteva decenii în urmă. Cei care produc programe spyware și-au focusat concentrarea către utilizarea acestora pe dispozitivele mobile, respectiv telefoane, unde au acces la multe date personale.
Printre ele se numără poze, locația în timp real, conversații și mesaje.
Aplicațiile sunt diferite, fiecare colectând alt tip de informații. De exemplu unele înregistrează apeluri în timp ce altele salvează tastele apăsate la conectare.
Un lucru este cert, toate acționează la modul încălcării intimității victimei.
Câțiva pași de urmat pentru eliminare
Deși nu îți doresc asta, în cazul în care primești acest gen de „cadou” de la partener/-ă, îți ofer câteva sfaturi pentru a putea să fi din nou doar tu în intimitatea ta:
Urmărește un comportament neobișnuit al dispozitivului
Consumul rapid al bateriei este un semn foarte bun că este o aplicație care lucrează din umbră.
Scanează dispozitivul
Aplicații cum ar fi MalwareBytes, Certo, NortonLifeLock sau Lookout pot identifica aceste programe ascunse. Dar pentru a fi sigur pe deplin aruncă un ochi pe fiecare aplicație. Dacă găsești ceva suspect nu șterge, ar putea fi o probă bună în cazul în care vrei să acționezi în instanță.
Cere ajutor
Pe lângă instanță, poți cere ajutor organizațiilor care se ocupă de violența domestică.
Verifică-ți conturile online pentru a vedea unde mai apar active
De exemplu, pe Twitter dacă intri la setările pentru securitatea și accesarea contului, îți arată ce dispozitive sau aplicații sunt conectate la contul tău. Deconectează tot ce ți se pare suspect.
Schimbă parolele și codul de acces
Schimbarea parolelor aduce o siguranță conturilor tale online. De asemenea trebuie să evitați să folosiți aceeași parolă pentru mai multe conturi. Atunci când le creați, să le faceți cât mai complexe, lungi pentru a fi greu de ghicit.
Activează autentificarea cu doi factori
Folosește acest tip de autentificare pentru fiecare cont online unde este posibil. Aceasta presupune doi pași pentru a putea să te conectezi.
Să zicem că îți introduci numele de utilizator și parola pentru contul de Facebook. Acesta este primul pas. Apoi Facebook îți cere să introduci un cod temporar generat de aplicația de autentificare. Acesta este al doilea pas.
Având această protecție, cel care folosește o aplicație stalkerware și îți află userul și parola, dar nu se poate conecta fără acel cod.
Utilizatorii de iPhone pot verifica setările
Potrivit Certo, o companie de securitate, a apărut o nouă aplicație, Webwatcher, care acționează de pe computer, pentru a descărca prin conexiune wireless datele de backup ale utlizatorului de iPhone. Ca măsură de autoapărare, poți verifica în setări dacă opțiunea „iTunes Wi-fi Sync” este activă. Dezactiveaz-o pentru a preveni copierea datelor.
Cei de la Apple spun că nu consideră aceasta o vulnerabilitate pentru iPhone pentru că infractorului i se solicită să fie conectat la aceeași rețea Wi-fi și să aibă acces fizic la iPhone-ul victimei.
Un nou început este de bun augur
Schimbarea telefonului sau resetarea celui actual este cea mai eficientă cale pentru a elimina orice urmă de stalkerware existentă pe dispozitiv.
Actualizează-ți software-ul
Apple și Google oferă actualizări de soft periodic care includ remedieri ale securității sistemului, ce ajută la eliminarea acestor aplicații spion. Asigură-te că folosești ultima versiune de software.
Din păcate, pericolul este mai mare pentru utilizatorii de Android, deoarece acest sistem de operare este mai permisiv în descărcarea de programe sau aplicații. Recent au fost descoperite câteva forme de stalkerware și pentru sistemul IOS.
Un program sau aplicație antivirus instalată pe dispozitiv ajută la scanarea oricărei aplicații descărcate.
Ceea ce este și mai îngrijorător este faptul că numărul adulților care au încălcat intimitatea partenerului/-ei a ajuns la un procent de 10%, iar acesta încă crește.
Trebuie să fiți foarte atenți la semnalele primite atât din partea telefonului cât și din a partenerului.
Nu ai cum să cunoști pe deplin o persoană, cel mai indicat ar fi să nu oferi date precum cele de conectare, nume folosite, parole sau coduri de acces.
Pentru siguranța ta, instalează un soft sau o aplicație care să scaneze tot ce se descarcă pe dispozitiv.
Astfel vei fi avertizat dacă prezintă sau nu siguranță.
P.S. eu o folosesc pe cea de la Norton și este super eficientă.
Stay safe, see you soon!
Eroare: Nu am găsit formularul de contact.