O constantă în cazul tehnologiei este că se schimbă rapid. Instrumentele care au fost cândva de bază, cum ar fi Internet Explorer și Adobe Flash, se demodează. Noi instrumente le înlocuiesc pe cele învechite.  Tehnologia scoasă din uz poate lăsa computerele și rețelele vulnerabile la atacuri.

Deși tehnologia mai veche poate funcționa încă bine pe sistemele dvs., asta nu înseamnă că este bine să o folosiți. Unul dintre cele mai mari pericole ale utilizării tehnologiei învechite este că poate duce la apariția unei breșe de securitate a datelor.

Software-ul și hardware-ul învechit nu mai primesc actualizări de securitate vitale. Actualizările corectează adesea vulnerabilitățile de sistem nou descoperite și exploatate. Lipsa patch-urilor de securitate înseamnă că un dispozitiv este o țintă ușoară pentru o încălcare a securității cibernetice.

Aproximativ 1 din 3 încălcări ale securității datelor se datorează unor vulnerabilități de sistem neprotejate.

O altă problemă legată de utilizarea tehnologiei scoase din uz este că vă poate face să rămâneți în urmă. Afacerea dvs. poate ajunge să pară că sunteți în epoca de piatră pentru clienții dvs., iar aceștia își vor pierde încrederea în dvs.

Motivele importante pentru a vă menține tehnologia actualizată la o versiune cu suport sunt:

  • Reduceți riscul unei încălcări a securității datelor sau al unei infecții cu malware
  • Îndepliniți cerințele de conformitate privind confidențialitatea datelor
  • Păstrați o bună reputație și încurajați încrederea clienților
  • Să rămâneți competitiv pe piața dvs.
  • Reducerea problemelor de compatibilitate hardware și software
  • Pentru a asigura productivitatea angajaților

Sistemele mai vechi sunt greoaie și împiedică productivitatea angajaților. Dacă păstrați aceste sisteme mai vechi în uz, puteți duce la pierderea unor buni membri ai echipei din cauza frustrării.

49% dintre angajații chestionați spun că ar lua în considerare posibilitatea de a-și părăsi locul de muncă din cauza tehnologiei neperformante.

În cele ce urmează este o listă de instrumente tehnologice învechite pe care ar trebui să le înlocuiți cât mai curând posibil. Este vreunul dintre acestea încă în uz pe computerul de acasă sau în cadrul companiei dumneavoastră?

Scăpați acum de aceste tehnologii dacă încă le mai folosiți

Internet Explorer

Cu multe luni în urmă, Internet Explorer (IE) era browserul numărul unu în lume. Dar, în timp, Google Chrome și alte browsere l-au depășit. Inclusiv înlocuitorul său, Microsoft Edge.

Microsoft a început să elimine treptat IE odată cu introducerea Microsoft Edge în 2015. În ultimii ani, tot mai puține aplicații au susținut utilizarea în IE. Browserul și-a pierdut în totalitate suportul începând cu 15 iunie 2022.

Adobe Flash

Milioane de site-uri web au folosit Adobe Flash la începutul anilor 2000. Dar alte instrumente pot face acum animațiile și alte lucruri ingenioase pe care le putea face Flash. Acest lucru a făcut ca acest instrument să devină învechit, iar Adobe i-a pus capăt.

Adobe Flash Player a pierdut în totalitate suportul, inclusiv actualizările de securitate, începând cu 1 ianuarie 2021. Mai aveți acest instrument în continuare pe vreunul dintre calculatoarele dumneavoastră? Dacă da, ar trebui să dezinstalați pluginul de browser și orice software Flash. 

Windows 7 și versiunile anterioare

Windows 7 a fost un sistem de operare foarte popular, dar acum a luat calea dinozaurilor. Înlocuitoarele, Windows 10 și Windows 11 sunt acum utilizate pe scară largă. Sistemul de operare Windows 7 și-a pierdut suportul la 14 ianuarie 2020.

Deși din punct de vedere tehnic încă mai poate funcționa, este foarte vulnerabil la atacurile informatice. Sistemul de operare Microsoft Windows este, de asemenea, o țintă de mare valoare pentru hackeri. Așadar, puteți fi siguri că aceștia sunt în căutare de sisteme care încă rulează această versiune învechită de Windows.

macOS 10.14 Mojave și versiunile anterioare

Din cauza costului iMac-urilor și MacBook-urilor, oamenii au tendința de a le păstra cât mai mult timp posibil. Odată ce aceste dispozitive ajung la un anumit punct, actualizările nu mai funcționează. Acest lucru lasă hardware-ul blocat pe o versiune mai veche și neacoperită de macOS.

Dacă folosiți macOS 10.14 Mojave sau o versiune anterioară, atunci sistemul dvs. de operare nu mai este suportat de Apple și trebuie să faceți o actualizare.

Bază de date Oracle 18c

Dacă afacerea dvs. utilizează baze de date Oracle, atunci poate doriți să verificați versiunea pe care o aveți în prezent. Dacă executați baza de date Oracle 18C, atunci sunteți vulnerabil. Breșele se pot întâmpla cu ușurință din cauza vulnerabilităților de sistem care nu au fost corectate.

Baza de date Oracle 18C și-a pierdut suportul în iunie 2021. Dacă ați făcut un upgrade, va trebui să fiți cu ochii în patru pentru o altă dată viitoare de încetare a suportului. Atât Oracle 19C, cât și 21C își vor pierde suportul în premieră în aprilie 2024.

Microsoft SQL Server 2014

Un alt instrument popular de baze de date este SQL de la Microsoft. Dacă utilizați SQL Server 2014, suportul de bază s-a încheiat deja. Iar în iulie 2024, întregul suport, inclusiv actualizările de securitate, va înceta. Acest lucru vă oferă puțin timp suplimentar pentru a face un upgrade înainte de a fi în pericol de a nu primi patch-uri de securitate. Dar este mai bine să faceți upgrade mai devreme decât mai târziu. Acest lucru lasă suficient timp pentru testarea și verificarea actualizării.

Obțineți ajutor pentru actualizarea tehnologiei și reducerea riscurilor

Actualizările pot fi de natură să îngrijoreze, mai ales dacă totul a funcționat foarte bine. S-ar putea să vă fie teamă că o migrare sau o actualizare va cauza probleme. Vă putem ajuta să vă actualizați tehnologia fără probleme și să faceți teste amănunțite după aceea. Programați astăzi o evaluare cu privire la tehnologia dvs.

Articol publicat cu permisiunea The Technology Press.