Aplicația cloud este un program software în care componentele locale și cele bazate în cloud lucrează împreună. Acest model se bazează pe serverele de la distanță pentru logica de procesare care este accesată printr-un browser web având o conexiune continuă la internet.

Serverele aplicației cloud sunt de obicei situate într-un centru de date la distanță operate de un terț furnizor de servicii cloud.

Sarcinile aplicației cloud pot cuprinde e-mail-ul, stocarea și partajarea fișierelor, introducerea comenzilor, gestionarea inventarului, procesarea textului, managementul relației cu clienții(CRM), colectarea datelor sau funcțiile de contabilitate financiară.

Beneficiile aplicațiilor cloud

  • Răspuns rapid la nevoile afacerii

Aplicațiile cloud pot fi actualizate, testate și instalate rapid, oferind întreprinderilor agilitate și timp scurt de lansare pe piață. Această rapiditate poate duce la schimbarea culturii în operațiunile de afaceri.

  • Operare simplificată

Managementul infrastructurii poate fi externalizat către terți furnizori de cloud.

  • Scalabilitate instantanee

În funcție de creșterea sau scăderea cererii, capacitatea disponibilă poate fi ajustată.

  • Utlizarea API

Sursele datelor din terțe părți și serviciile de stocare pot fi accesate cu o interfață de programare a aplicațiilor (API). Aplicațiile cloud pot fi păstrate la dimensiuni mici prin utilizarea API-urilor pentru a transmite date aplicațiilor sau servicii back-end bazate pe API pentru procesare sau calcule analitice, rezultatele fiind trimise înapoi către aplicația cloud.

API-urile verificate impun o consistență pasivă care poate accelera dezvoltarea și producerea unor rezultate previzibile.

  • Adoptarea treptată

Refactorizarea moștenirii aplicațiilor locale la o arhitectură cloud în etape permite implementarea treptată a componentelor.

  • Costuri reduse

Dimensiunea și amploarea centrelor de date administrate de o infrastructură majoră de cloud și furnizori de servicii, alături de concurența dintre furnizori, a condus la prețuri mai mici.

Aplicațiile cloud pot fi mai puțin costisitoare de operat și întreținut decât instalațiile echivalente locale.

  • Partajarea și securitatea datelor îmbunătățite

Datele stocate în serviciile cloud sunt disponibile imediat utilizatorilor autorizați. Datorită dimensiunii masive, furnizorii de cloud pot angaja experți de înaltă clasă în securitate și pot implementa măsuri de securitate a infrastructurii pe care de obicei doar marile întreprinderi le pot obține.

Datele centralizate gestionate de personalul operațiunilor IT conform unui program regulat este mai ușor să li se facă backup. De asemenea sunt restaurate în cazul in care recuperarea în caz de dezastru devine necesară.  

Cum funcționează aplicațiile cloud

Datele sunt stocate și ciclurile de calcul au loc într-un centru de date la distanță operat de obicei de o companie terță.

Un back-end asigură timp de funcționare, securitate și integrare și acceptă mai multe metode de acces.

Aplicațiile cloud oferă răspuns rapid și nu necesită prezență permanentă pe dispozitivul local. Ele pot funcționa online precum și actualizarea poate fi făcută online.

În timp ce se află sub control constant, aplicațiile cloud nu consumă întotdeauna spațiu de stocare de pe computer sau alt dispozitiv de comunicare.

Presupunând că dispunem de o conexiune rapidă la internet, o aplicație cloud bine construită oferă toată interactivitatea unei aplicații desktop, împreună cu portabilitatea unei aplicații web.

Aplicațiile cloud vs. Aplicațiile web

Odată cu progresul tehnologiei de calcul la distanță, liniile clare dintre cloud și aplicațiile web s-au estompat.

Aplicațiile cloud și web accesează datele care se află pe stocarea la distanță. Ambele folosesc puterea de procesare a server-ului care poate fi amplasat la sediu sau într-un centru de date la distanță.

Diferența cheie între aplicațiile cloud și web este arhitectura. Aplicația web sau bazată pe web trebuie să aibă conexiune continuă la internet pentru a funcționa.

În schimb aplicația cloud sau bazată pe cloud efectuează sarcinile de procesare pe un computer local sau pe o stație de lucru.

Conexiunea la internet este necesară doar pentru încărcarea sau descărcarea datelor.

Diferența dintre aplicațiile cloud și web poate fi ilustrată cu două instrumente comune de productivitate, email-ul și procesarea textului.

Gmail de exemplu, este o aplicație web care necesită doar un browser și conexiune la internet.

Prin intermediul browser-ului, ai posibilitatea de a deschide, scrie și organiza mesajele folosind capacitatea de căutare și sortare.

Toată logica de procesare are loc pe serverele furnizorului de servicii ( Google, în acest caz) fie prin protocoalele internetului „HTTP” sau „HTTPS”.

Aplicația CRM accesată printr-un browser în baza unui aranjament software ca serviciu(SaaS) este o aplicație web.

Serviciile bancare online sunt de asemenea considerate aplicații web care nu instalează software local.

Un exemplu de aplicație cloud de procesare a textului care este instalată pe o stație de lucru este Microsoft Office 365 de la Word.

Aplicația efectuează sarcini locale pe o mașină fără conexiune la internet. Partea de cloud își face apariția atunci când utilizatorii salvează munca pe un server cloud Office 365.

Aplicațiile cloud vs. Aplicațiile desktop

Aplicațiile desktop sunt dependente de platformă și necesită o versiune separată pentru fiecare sistem de operare. Nevoia de versiuni multiple crește timpul și costul de dezvoltare, complică testarea, controlul versiunilor și suportul.

În schimb aplicațiile cloud, pot fi accesate de pe o varietate de dispozitive și sisteme de operare și sunt independente de platformă ceea ce duce la economii semnificative.

Fiecare dispozitiv necesită propria instalare a aplicației desktop. Pentru că nu este posibil să impuneți o actualizare ori de câte ori este disponibilă o nouă versiune, este complicat ca toți utilizatorii să folosească aceeași versiune.

Necesitatea de a oferi suport pentru mai multe versiuni în același timp poate deveni o povară pentru echipa de suport tehnic. Aplicațiile cloud nu întâlnesc probleme la controlul versiunilor, deoarece utilizatorii pot accesa și rula doar versiunea disponibilă în cloud.

Testarea aplicațiilor cloud

Testarea aplicațiilor cloud înainte de implementare este esențială pentru a asigura securitatea și performanța optimă.

O aplicație cloud trebuie să ia în considerare comunicarea pe internet cu mai multe cloud-uri și probabilitatea de a accesa datele simultan din mai multe surse.

Folosind apelurile API, aplicația cloud depinde de alte servicii cloud pentru procesarea specializată.

Testarea automată poate ajuta în acest ecosistem multicloud, multisursă, și multifurnizor.

Maturarea tehnologiilor containerelor și microserviciilor a introdus niveluri suplimentare de testare și puncte posibile de eșec și comunicare.

În timp ce containerele pot simplifica dezvoltarea aplicațiilor și oferă portabilitate, o proliferare de containere introduce o complexitate suplimentară.

Containerele trebuie să fie gestionate, catalogate și securizate fiecare fiind testat pentru performanță, securitate și acuratețe.

În mod similar, aplicațiile monilitice moștenite care îndeplinesc multe sarcini cu totul diferite sunt refactorizate în microservicii cu o singură sarcină care trebuie să interacționeze perfect și eficient, scripturile și procesele de testare cresc în mod corespunzător complexe și consumă timp.

Testarea securității aplicației cloud include penetrarea și testarea datelor. De asemenea trebuie examinați potențialii vectori de atac, inclusiv amenințările persistente avansate, refuzul distribuit de servicii(DDoS), phishing-ul și ingineria socială.

Aplicațiile cloud trebuie testate pentru a se asigura ca logica de procesare nu are erori. Procedurile de testare pot fi necesare pentru a fi în concordanță cu regulile stabilite de un anumit terț furnizor.

Așadar aplicația cloud ne ajută să ne salvăm datele într-un mediu sigur fără a exista riscul de a se pierde.

Nu uita să o folosești!

See you soon!

Eroare: Nu am găsit formularul de contact.