O persoană naivă, poate cădea foarte ușor în plasa infractorilor cibernetici, no offense, only prevent.
Cu siguranță majoritatea dintre voi care vă îmi citiți textele aveți cel puțin un cont pe una dintre rețelele de socializare.
De-a lungul timpului ați jucat quizz-uri gen „găsește numele care se potrivește cu ziua ta de naștere” sau „ce ar trebui să comanzi de la McDonald’s în funcție de numele animalului tău și numele primului tău prieten din copilărie”.
Par niște modalități inofensive de amânare, nu-i așa? Se pare că puteai oferi foarte ușor posibile parole, răspunsuri la întrebări de securitate și indicii despre locul unde stai și câți ani ai.
Toate acestea reprezintă piste excelente pentru infractori, escroci și potențiali fraudatori. Aceștia încearcă să-ți spargă contul cardului de credit sau poate fi o metodă de a păcăli oamenii să le de-a bani.
Fraudele online și prin mesaje text devin din ce în ce mai experimentate și creative. Însă asta nu înseamnă că trebuie să-ți ștergi adresa de email și să te întorci la viața trăită sub stâncă.
Înseamnă că trebuie să fim prudenți cui oferim potențiale informații sensibile.
Cum se folosesc escrocii de numele celebrităților pentru a cere bani
Dacă ai primit mesaj pe instagram de la Anna Kendrick, Justin Timberlake, sau orice altă celebritate în care ți se cer bani, ai tot dreptul să fi sceptic.
La urma urmei, aceste celebrități câștigă milioane de dolari în fiecare an din filmele în care joacă sau din piesele lansate. De ce ar vrea aceștia 5$ de la tine?
Ei bine escrocii care se dau drept celebrități sunt din ce în ce mai creativi în motivația lor pentru a cere bani în numele oamenilor faimoși de la o persoană naivă.
De fapt impostorii de multe ori își fac timp în a căuta pe facebook, twitter și instagram cine urmărește conturile acestor vip-uri sau persoane foarte cunoscute.
Apoi trimit mesaje acestor urmăritori de pe conturi false de social media pretinzând că sunt adevărata celebritate.
Se știe că impostorii se adresează urmăritorilor persoanei celebre și le cer bani cu unul dintre următoarele pretexte:
Donații pentru caritate: mulți oameni celebri se asociază cu o anumită cauză, cum ar fi Aston Kutcher și Mila Kunis, care adună fonduri de peste 34 mil $ pentru Ucraina.
Ca atare aceste conturi false trimit mesaje urmăritorilor în care cer mai multe donații pentru cauza aferentă. Fondurile primite sau cardurile de debit preplătite le folosesc în scopuri proprii și nu pentru donații.
Acces exclusiv la întâlniri sau concerte private: chiar crezi că artiștii de succes precum Taylor Swift, una dintre cele mai periculoase celebrități din lista McAfee, are nevoie să se adreseze urmăritorilor pentru a-i determina să se înscrie și să plătească pentru acele întâlniri?
Oricum pare să funcționeze, deoarece este o tactică obișnuită pentru a-i determina pe oameni să trimită acestor conturi false ale celebrităților, informații personale sau bani.
Celebrități de la care este foarte probabil să primiți un email
Dacă ai primit un email de la cineva pe care l-ai văzut pe marile ecrane sau tocmai a câștigat premiile Grammy, nu este acea persoană.
Sunt șanse mari ca aceștia să aibă alte lucruri de făcut decât să îți ceară să trimiți un gift card sau numărul tău de telefon.
Cu toate acestea, conform companiei spaniole de securitate cibernetică, Panda Security, „celebritățile” de la care poți primi un email sunt:
- Brad Pitt
- Tom Cruise
- Britney Spears
- Angelina Jolie
Oricum escrocii își extind tot mai mult repertoriul de personalități false. De fapt oamenii au raportat că au primit email-uri de la cineva care pretinde că este star de muzică country. Iată câteva nume: Reba McEntire, Richard Branson și alții.
Celebritățile cu cel mai periculos conținut pe Google
După ce urmăresc un film sau o emisiune TV, majoritatea oamenilor merg pe Google sau pe un alt motor de căutare pentru a căuta personajul principal sau actorul.
Dar ceea ce mulți oameni nu realizează este că acest lucru poate duce sper link-uri și conținut dăunător. Mulți infractori cibernetici folosesc aceste căutări populare și aparent inocente pentru a păcăli fanii să dea click pe un anumit link. Acesta nu este altceva decât malware și adware.
Potrivit companiei de software de securitate McAfee, celebritățile ale căror rezultate găsite au conținut malițios, sunt următoarele:
- Anna Kendrick
- Sean (Diddy) Combs
- Blake Lively
- Mariah Carey
- Justin Timberlake
- Taylor Swift
- Jimmy Kimmel
- Julia Roberts
- Kate McKinnon
- Jason Derulo
Protejează-te împotriva atacurilor ransomware
Deși ar putea înfricoșător faptul că infractorii încep să ne cunoască și își adaptează tentativele de atac, există modalități prin care vă puteți proteja.
- Fiți foarte vigilenți în ceea ce privește email-urile, site-urile sau presupusele investiții sigure legate de criptomonede. Acest tip de înșelătorie crește în popularitate
- Folosiți autentificarea cu doi factori oriunde puteți. 2FA este o modalitate de a opri accesul neautorizat la acreditările sau rețeaua dvs, Mai bine vă protejați decât să regretați
- Informați-vă asupra ultimelor tendințe de securitate cibernetică astfel încât să știi de ce anume să te ferești. Totodată, cum acționezi dacă „Brad Pitt” ajunge în căsuța ta de email
- Să aveți pe aproape un furnizor de servicii gestionate(MSP) sau un profesionist IT pe care să-l puteți contacta în cazul unor email-uri suspecte sau doar ca bună practică.
Îmi doresc ca acest articol să ajungă la cât mai mulți dintre voi.
În acest fel știu că am ajutat prin informația oferită.
Din păcate sunt multe persoane naive care cred faptul că vreo celebritate le acordă atenție.
Fiți foarte atenți ce email-uri deschideți și mai ales dacă acestea conțin link-uri.
Pentru orice alte nelămuriri, nu ezitați să ne contactați.
Suntem aici să vă ajutăm.
Pe curând!
Eroare: Nu am găsit formularul de contact.