După cum ne spune și titlul tema acestui articol este stocarea publică în cloud.

Numită și stocare ca serviciu sau stocare online este un model de serviciu care oferă stocarea datelor pe bază de plată pe utilizare. Procedura este similară modului în care o utilitate publică, cum ar fi electricitatea sau gazul, furnizează și taxează pentru servicii.

Utilizarea stocării publice este, în general, taxată pe o bază de un număr de gigabytes pe lună. În multe cazuri, se aplică taxe și pentru mutarea datelor în interior sau în afara unității de stocare în cloud.

În acest fel taxele de transfer de date și de acces ar putea crește costul serviciilor de stocare în cloud. 

Prețurile pentru stocarea publică în cloud sunt de obicei etalonate într-un mod similar cu modul în care stocarea este adesea etalonată în funcție de nivelul serviciului din centrele de date corporative. 

Unele servicii au tarife foarte scăzute bazate pe capacitate, cum ar fi taxa minusculă de 0,004 USD pe GB pe lună de la Amazon Web Services S3 Glacier pentru stocarea arhivei. Compensația este timpul necesar pentru a accesa și descărca datele dvs. de pe Glacier.

Sunt planuri care oferă recuperare variind de la câteva minute, la câteva ore, chiar până la 12 ore. Costul de recuperare a datelor va depinde de cât de repede trebuie să vă accesați datele.

Beneficii ale public cloud

Modelul de plată pe utilizare al serviciului de stocare în cloud permite companiilor să plătească doar pentru capacitatea reală de stocare pe care o consumă. Achiziționarea și instalarea unui sistem de stocare implică costuri pentru un anumit spațiu de stocare.

Plata se face indiferent dacă este utilizat sau nu. Cele mai multe sisteme de stocare instalate sunt rareori utilizate pe deplin. Odată cu creșterea cantității din unitatea de stocare a sistemului, de obicei scade performanța.  

Pe lângă faptul că poate crește sau micșora capacitatea de stocare a datelor, natura stocării în cloud la cerere o face ușor disponibilă pentru a gestiona cu ușurință condițiile de vârf. Acestea pot apărea conform așteptărilor sau fără notificare pentru unele companii.

Un alt avantaj important al utilizării unui cloud public este că furnizorul este responsabil pentru construirea și întreținerea infrastructurii de stocare și a costurilor asociate acesteia. Aici sunt incluse energia , răcirea și suportul tehnic și întreținere. 

Aceste costuri continue pun foarte mare presiune pe centrele de date. Având varianta de a evita aceste taxe ar face oferta foarte convingătoare pentru unele companii. Oferta este de utilă pentru cele mijlocii sau mai mici.

Dezavantaje

Există câteva dezavantaje în utilizarea stocării publice în cloud. Furnizorii de servicii de stocare în cloud se străduiesc să abordeze aceste preocupări privind custodia datelor prin căutarea și obținerea anumitor certificări de conformitate pentru reglementări precum HIPAA și GDPR.

Furnizorul este responsabil pentru menținerea și protejarea datelor clienților săi din infrastructura sa multinațională. Trebuie să se asigure că acestea rămân în siguranță în timpul transferului către și de la unitățile sale. 

Cu toate acestea, dacă furnizorul suferă o întrerupere, este posibil ca datele dvs. să nu fie accesibile pe toată durata. Dacă furnizorul suferă o defecțiune catastrofală, există întotdeauna riscul ca datele să se piardă. 

Trebuie remarcat, totuși, că majoritatea furnizorilor de servicii de stocare în cloud stochează date în mai multe locații. Deși accesul la datele cuiva poate fi afectat pentru o perioadă, acestea vor fi de obicei recuperabile.

O altă problemă legată de stocarea în cloud publică este blocarea furnizorului din cauza lipsei standardelor formale pentru stocarea în cloud.Nevoia companiilor de a menține datele în mai multe cloud-uri a contribuit la generarea unei noi categorii de software și servicii. Aceste noi produse fac mult mai ușor mutarea datelor din cloud în cloud. 

Modul în care o companie se conectează la serviciul de stocare în cloud poate fi, de asemenea, o problemă. Majoritatea serviciilor publice de stocare în cloud acceptă o varietate de metode de acces. Accesul prin internet, în general, este cel mai puțin costisitor. 

Dar dacă o companie necesită un acces mai rapid sau mai sigur, alternativele variază de la VPN-uri din clasa de linii închiriate sau linii private. Costul accesului la linia închiriată poate fi considerabil.

Utilizări ale stocării publice în cloud

Cele mai vechi utilizări ale stocării publice au fost în general pentru:

-protecția datelor

-backup-uri zilnice de rutină

-recuperări operaționale

-în caz de dezastru

Utilizarea stocării publice în cloud pentru protecția datelor poate aduce economii substanțiale față de menținerea unei instalații la distanță. Aceasta reprezintă o utilizare foarte economică a stocării publice în cloud pentru protecția datelor, precum și pentru arhivarea e-mailurilor.

O altă aplicare timpurie a stocării publice în cloud a fost pentru datele din arhivă. Companiile tind să rețină cantități mari de date care sunt rar accesate. 

Păstrarea acestor date în centrul de date poate necesita menținerea unor sisteme de stocare de mare capacitate, ceea ce poate fi foarte costisitor. Stocarea în cloud poate fi o soluție ideală, deoarece oferă o capacitate mare la un cost relativ rezonabil.  

Majoritatea companiilor încă mențin sisteme de stocare în centrele lor de date, dar folosesc si stocarea publică în cloud. Aceste medii hibride oferă adesea ce este mai bun din ambele lumi, stocare locală care poate fi securizată intern și poate oferi nivelurile de performanță necesare asociate cu stocarea în cloud, care oferă capacitate nelimitată și costuri mai mici.

Stocarea publică în cloud este doar una dintre opțiuni pentru a salva date.

În următorul articol vă voi prezenta o altă metodă pentru ca voi să o găsiți pe cea potrivită.

Nu uita, este mai bine să ai datele salvate în mai multe locuri.

Stay safe, see You soon!

Eroare: Nu am găsit formularul de contact.